Специјалистички центар Медицинског факултета у Фочи – регионални лидер стоматологије 

Специјалистички центар за стоматологију Медицинског факултета Фочa постаје регионални лидер у лијечењу болести уста и зуба. С набавком тродимензионалног рендген апарата и друге модерне опреме, будући стоматолози имаће и боље услове.

У РТГ лабораторији Специјалистичког центра за стоматологију, савремена дијагностика је подједнако од користи и пацијентима и љекарима. Тродимензионални приказ у односу на претходну дијагностику, који се може снимити и о трошку Фонда здравственог осигурања, омогућава прецизније дијагностиковање болести.

Едукацију наставника и сарадника Специјалистичког центра за стоматологију о коришћењу и примјени тродимензионалног дијагностичког уређаја (CBCT) је одржао проф. др Зоран Влаховић.

Тродимензионални дијагностички уређај, CBCT вриједан 110.000 КМ купљен је од новца Компензационог фонда Републике Српске.

Поред тога,  4. марта у просторијама Специјалистичког центра је одржан курс из машинске ендодонције и оптурације који је водила проф. др Ивана Медведец Михић са Медицинског факултета, Свеучилишта у Сплиту.  У сарадњи са Dentsply Sirona наставници и сарадници су имали прилику да се упознају са новитетима из машинске ендодонције. Овом приликом Специјалистичком центару за стоматологију донирана су два ендомотора за машинску ендодонцију, X Smart и два апарата уа оптурацију канала коријена Thermaprep, фирме Dentsply Sirona.

„Уз помоћ Владе Републике Српске набављен је CBCT и једина смо јавна здравствена установа у Српској која то посједује. У склопу визије за осавремењавање центра смо добили смо четри апарата за ендодонцију“ изјавио је проф. др Никола Стојановић, помоћник декана за стоматологију Медицинског факултета Фоча.

„ Сопственим новцем набавили смо и апарат који је значајан за брже зарастање рана у стоматолошкој хирургији“, рекао је проф. др Стојановић

Предност је да се из крви пацијента издваја крвна плазма богата факторима раста, која се преводи у чврсто стање као лијек.

„Основна улога му је да убрза зарастање хируршке ране и да смањи компликације које се јављају приликом зарастања“, појаснила је Смиљка Цицмил, професорка Студијског програма стоматологије на Медицинском факултету Фоча.