Specijalistički centar Medicinskog fakulteta u Foči – regionalni lider stomatologije

Specijalistički centar za stomatologiju Medicinskog fakulteta Foča postaje regionalni lider u liječenju bolesti usta i zuba. S nabavkom trodimenzionalnog rendgen aparata i druge moderne opreme, budući stomatolozi imaće i bolje uslove.

U RTG laboratoriji Specijalističkog centra za stomatologiju, savremena dijagnostika je podjednako od koristi i pacijentima i ljekarima. Trodimenzionalni prikaz u odnosu na prethodnu dijagnostiku, koji se može snimiti i o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja, omogućava preciznije dijagnostikovanje bolesti.

Edukaciju nastavnika i saradnika Specijalističkog centra za stomatologiju o korišćenju i primjeni trodimenzionalnog dijagnostičkog uređaja (CBCT) je održao prof. dr Zoran Vlahović.

Trodimenzionalni dijagnostički uređaj, CBCT vrijedan 110.000 KM kupljen je od novca Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Pored toga, 4. marta u prostorijama Specijalističkog centra je održan kurs iz mašinske endodoncije i opturacije koji je vodila prof. dr Ivana Medvedec Mihić sa Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu. U saradnji sa Dentsply Sirona nastavnici i saradnici su imali priliku da se upoznaju sa novitetima iz mašinske endodoncije. Ovom prilikom Specijalističkom centaru za stomatologiju donirana su dva endomotora za mašinsku endodonciju, X Smart i dva aparata ua opturaciju kanala korijena Thermaprep, firme Dentsply Sirona.

„Uz pomoć Vlade Republike Srpske nabavljen je CBCT i jedina smo javna zdravstvena ustanova u Srpskoj koja to posjeduje. U sklopu vizije za osavremenjavanje centra smo dobili smo četri aparata za endodonciju“ izjavio je prof. dr Nikola Stojanović, pomoćnik dekana za stomatologiju Medicinskog fakulteta Foča.

„ Sopstvenim novcem nabavili smo i aparat koji je značajan za brže zarastanje rana u stomatološkoj hirurgiji“, rekao je prof. dr Stojanović

Prednost je da se iz krvi pacijenta izdvaja krvna plazma bogata faktorima rasta, koja se prevodi u čvrsto stanje kao lijek.

„Osnovna uloga mu je da ubrza zarastanje hirurške rane i da smanji komplikacije koje se javljaju prilikom zarastanja“, pojasnila je Smiljka Cicmil, profesorka Studijskog programa stomatologije na Medicinskom fakultetu Foča.