Факултет физичког васпитања и спорта

Факултет физичког васпитања и спорта

Факултет физичког васпитања и спорта основан је 1995. године у Палама под називом Факултет физичке културе. Настава се организује на два студијска програма – Физичко васпитање и Спорт, на првом и другом циклусу студија, док се трећи циклус студија налази у фази лиценцирања.

Цјелокупни наставни процес на Факултету физичког васпитања и спорта изводи сопствени наставни и сараднички кадар овог Факултета. Значајно је напоменути да, осим теоријског дијела наставе, Факултет физичког васпитања и спорта организује и теренску наставу за студенте као што је курс скијања на планини Јахорини, као и логоровање на Тјентишту и рафтинг на ријекама Дрини и Тари. Факултет се може похвалити великим бројем успјешних спортиста, а више од десет студената Факултета физичког васпитања и спорта били су учесници на Олимпијским играма са запаженим резултатима.

На Факултету физичког васпитања и спорта настава се изводи на два циклуса студија.

Факултет издаје научно-стручни часопис из области физичког васпитања и спорта ”Спорт и здравље”. Часопис је националног карактера са међународним учешћем, уврштен у прву категорију. Часопис се публикује од 2006. године, излази два пута годишње на енглеском и српском језику.

На Факултету физичког васпитања и спорта постоји студентско представничко тијело „Студентска организација Факултета физичког васпитања и спорта“.

Свршени студенти стичу звања у зависности од циклуса и студијског програма који су завршили:

I циклус студија

    • Физичко васпитање, 240 ECTS бодова, 4 године – дипломирани професор физичког васпитања
    • Спорт, 180 ECTS бодова, 3 године – дипломирани тренер (изабране гране спорта: спортска рекреација, фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, алпско скијање, биатлон, џудо, карате, кик бокс, атлетика).

II  циклус студија

  • Физичко васпитање, 60 ECTS бодова, 1 година – мастер физичког васпитања – 300 ECTS
  • Спорт, 120 ECTS бодова, 2 године. Студијски програм има два усмјерења:
  1. Спорт – мастер спорта – 300 ECTS
  2. Спортска рекреација – мастер спортске рекреације – 300 ECTS

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ
Факултет физичког васпитања и спорта
Стамбулчић бб
71 420 Пале
Република Српска, Босна и Херцеговина

+387 57 223 861; +387 57 227 492
+387 57 226 836
dekanat @ ffvis.ues.rs.ba
www.ffvis.ues.rs.ba