Универзитетски центри

Универзитетски центри

Универзитет у Источном Сарајеву има 10 универзитетских центара

Универзитетски центар Требиње

Требиње је град и сједиште истоимене општине у Републици Српској, Босна и Херцеговина. Име града потиче или од латинске ријечи tribunus ((tribunus militum је заповједник једне веће или више мањих јединица римске војске) или од словенске ријечи треб, што значи жртва (жртвовати).

Универзитетски центар Зворник

Град Зворник лежи на источним обронцима Мајевице на надморској висини од 146 метара. У Зворнику је сједиште Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Општина Зворник граничи се са општинама Братунац, Милићи, Власеница, (на југу), Шековићи, Осмаци, Калесија, (на западу), Лопаре, Угљевик и Бијељина (на сјеверу), а на истоку са Републиком Србијом и њеном општином Мали Зворник и градом Лозница.

Универзитетски центар Фоча

Фоча је и универзитетски град. Поред Медицинског факултета у Фочи се налази и Православни богословски факултет “Свети Василије Острошки”. Дуга, богата и занимљива је хроника историјских збивања везаних за Фочу и њену околину. Писани документи говоре да је овај град са развијеном трговином постојао још 1368. године и да је кроз њега пролазио каравански “Дубровачки пут” повезујући Јадран са сјевером земље.

Универзитетски центар Бијељина

Бијељина је смјештена у Семберији, и представља раскршће путева за Србију, Хрватску и унутрашњост Босне. Смјештена у равној и плодној Семберији, у близини ријека Дрине и Саве, испод планине Мајевице. У Бијељини на јавним и приватним факултетима студира преко 5.000 студената, што побољшава старосну и образовну структуру радне снаге, будући да велики број високообразованих младих стручњака након завршетка студија остаје у Бијељини.

Универзитетски центар Пале

Данас су Пале универзитетски, туристички и културни центар Републике Српске. На Палама дјелују и четири факултета у саставу Универзитета у Источном Сарајеву: Економски, Филозофски, Правни и Факултет за физичку културу.

Универзитетски центар Брчко

Брчко Дистрикт је административна јединица Босне и Херцеговине са властитом управом, која формално припада објема ентитетима који чине БиХ – Федерацији БиХ и Републици Српској. Дистрикт се налази у сјевероисточној Босни. Дистрикт је под међународном управом. Сједиште дистрикта је град Брчко.

Универзитетски центар Лукавица

Источно Сарајево, раније Српско Сарајево је град у Републици Српској, Босна и Херцеговина. Налази се у њеном источном дијелу уз главни град Босне и Херцеговине, Сарајево са којим, у географском и инфраструктурном смислу, чини једну цјелину.

Универзитетски центар Добој

Добој је регионални образовни центар у коме је лоциран велик број средњих школа: Гимназија Јован Дучић, Медицинска школа, Металска школа, Економска и трговинска школа, Саобраћајна и електро школа, Управна, угоститељска и ШУП школа. Такође, Добој је и универзитетски град у коме је смјештен велики број високошколских установа као и Саобраћајни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Универзитетски центар Власеница

Општина Власеница је смјештена у источном дијелу Републике Српске, припада сарајевско-зворничкој регији, у дијелу средњег Подриња. Образовна дјелатност у цјелини је обједињена кроз основну школу, средњошколски центар и одјељење студијског програма шумарства, Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Универзитетски центар Сребреница

Сребреница је градско насеље и сједиште истоимене општине у источном дијелу Републике Српске, Босни и Херцеговини. Поред културних, образовна дјелатности су обједињене кроз основну школу, средњошколски центар и одјељење, Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.