Универзитетски центар Фоча

Универзитетски центар Фоча

Фоча је и универзитетски град. Поред Медицинског факултета у Фочи се налази и Православни богословски факултет “Свети Василије Острошки”. Дуга, богата и занимљива је хроника историјских збивања везаних за Фочу и њену околину. Писани документи говоре да је овај град са развијеном трговином постојао још 1368. године и да је кроз њега пролазио каравански “Дубровачки пут” повезујући Јадран са сјевером земље.

Дуга, богата и занимљива је хроника историјских збивања везаних за Фочу и њену околину. Писани документи говоре да је овај град са развијеном трговином постојао још 1368. године и да је кроз њега пролазио каравански “Дубровачки пут” повезујући Јадран са сјевером земље.

Фоча је и универзитетски град. Поред Медицинског факултета у Фочи се налази и Православни богословски факултет “Свети Василије Острошки”. Сједиште је и Планинарског савеза Републике Српске. У Фочи се налази православна Црква Светог оца Николаја.

Фоча је данас општина у којој живи више од 26 000 становника. Највише становника је у граду, око 15 000. У поратном периоду, Фоча се развила у значајан образовни и здравствени центар. Ту је и средња Богословска школа “Св. Петра Дабробосанског”, Средњошколски центар, двије градске основне школе, као и Клинички центар у Фочи, који је је наставна база Медицинског факултета и установа која грађанима горњег Подриња пружа висок ниво здравствене заштите.

Општина Фоча се налази у југоисточном дијелу Босне и Херцеговине и Републике Српске. Са површином од 1.115 км² општина Фоча спада у ред највећих општина у РС и БиХ. Источна и јужна граница општине представљају уједно и границу са Црном Гором, на сјевероистоку општина граничи са општином Чајниче, на сјеверу са општинама Фоча/Устиколина и Горажде у Федерацији БиХ (ФБиХ), на западу са општином Калиновик и на југозападу са општином Гацко.

Фоча је смјештена на надморској висини између 400 м (кањонске долине, ријечне котлине и поља) и 2.386 м (планинска била и површи). Фоча је по свим особинама, историјским, географским, етничким, културним, језичким и др. ареал херцеговачки, јер се простире на много већем простору Старе Херцеговине.

Од културних установа у граду се налазе Градска библиотека, са фондом преко 70 000 књига, Центар за културу и информисање, Музеј, Архив, Градско позориште, а активна су и различита културна друштва и удружења. Као једино информативно гласило у општини, дјелује Радио Фоча.

У привредном развоју, општина Фоча највеће могућности има у туризму и хидропотенцијалу. Спорт на подручју фочанске општине заступљен је кроз рад више клубова,који окупљају младе.

У општини Фоча налази се највиши врх Републике Српске, БиХ (планина Маглић 2.386 метара), чији поједини дијелови припадају највишем планинском подручју у Републици Српској, БиХ, од чега неколико висова премашује 2.000 метара надморске висине; једином прашумом у Републици Српској, БиХ и највећом у Европи – Перућицом која се налази у оквиру Националног парка Сутјеска, гдје се у још увијек нетакнутом резервату природе налазе највећи европски узорци јеле (63 м) и хоморе (65 м), те капитални примјерци букве, као и засигурно најљепши водопад у БиХ Скакавац; омеђену с југоистока јединственим кањоном ријеке Таре, по дубини највећим у Европи и другим у свијету, одмах иза Великог кањона у САД; већим бројем природних планинских језера и великим бројем још увијек незагађених ријечних токова, што је утицало на чињеницу да постане омиљено окупљалиште поклоника сплаварења и рафтинга, планинарења, лова и риболова и оних који уживају у нетакнутим природним љепотама.

У овом преосталом отоку исконске природе живи сваколик свијет флоре и фауне, па је због тога проглашен строго заштићеним резерватом.