Универзитетски центар Пале

Универзитетски центар Пале

Данас су Пале универзитетски, туристички и културни центар Републике Српске. На Палама дјелују и четири факултета у саставу Универзитета у Источном Сарајеву: Економски, Филозофски, Правни и Факултет за физичку културу.

Општина Пале заузима површину од 492 км². Налази се у котлини између Романије и Јахорине. Данас су Пале универзитетски, туристички и културни центар Републике Српске.

Подручје општине Пале је изразито планинског карактера, са надморском висином од 624 до 1916 м. Најнижа тачка је на 624 м надморске висине, на западној страни општине, гдје се спајају паљанска и мокрањска Миљацка. Средишњи дио општине Пале заузима паљанска котлина, смјештена између планинских масива: Јахорине са југа, Госине са истока, Романије са сјевероистока, Озрена са сјевера и сјеверозапада и Требевића са запада. Сједиште општине је у граду Пале. Пале су смјештене у самој котлини, која са прибрежјем заузима површину од око 8,5 км². Смјештене су на надморској висини од 820 м.

Пале су према географско-природним особинама одавно познате као климатско љечилиште и излетиште. Љепота околине, чист ваздух и близина скијашких терена на Јахорини представљају природну диспозицију и реалну основу за развој туризма.

Носиоци развоја на подручју Паљанске општине су индустрија, шумарство, угоститељско-туристичке дјелатности и трговина. Због географских и климатских карактеристика подручја, дјелатност пољопривреде је слабије развијена. По завршетку ратних дејстава, почео је развој и у области грађевинарства, а нарочито у области мале привреде. Индустријски развој на Паљанској општини углавном је оријентисан на металну, дрвну и текстилну индустрију.

Подручје општине Пале својим природним условима погодује развоју угоститељско-туристичке привреде. Врло је привлачан за туристе Олимпијски центар Јахорина, са прекрасним теренима за скијање, гдје зимска сезона траје пет мјесеци. Смучарима и другим туристима стоји на располагању више од 20 км добро уређених стаза за алпско смучање повезаних са седам жичара и шест ски-лифтова, савремена ски-школа и ски-сервис.

Осим погодности за зимски туризам, општина Пале располаже и изврсним условима за ловни туризам, са изванредним ловиштима повезаним магистралним, регионалним и шумским путевима, као и ловачким домовима.Од природних знаменитости, најзначајнија је пећина Орловача, која је уређена за туристичке посјете.

На Палама се налази већи број културних институција и редовно се одржавају културне манифестације као што су: Ликовна колонија Пале, Арт симпозијум “Јахорина”, Фестивал еколошког и туристичког филма “Јахоринафест”, Дјечији фестивал “Дјеца пјевају хитове”, Дани Душка Трифуновића у Палама, Балкански фестивал фруле у Палама, Ревија српског документарног филма. У Палама се налази православна црква Успења Пресвете Богородице основана почетком 20. вијека. На Палама дјелују и четири факултета у саставу Универзитета у Источном Сарајеву: Економски, Филозофски, Правни и Факултет за физичку културу.

Развој спорта у општини Пале је почео тридесетих година 20. вијека, када се Паљани почињу озбиљније бавити спортским активностима. У почетку су то били скијање и фудбал, да би данас имали 25 регистрованих спортских клубова. Пале су сједиште фудбалског клуба Романија.