Универзитетски центар Зворник

Универзитетски центар Зворник

Град Зворник лежи на источним обронцима Мајевице на надморској висини од 146 метара. У Зворнику је сједиште Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Општина Зворник граничи се са општинама Братунац, Милићи, Власеница, (на југу), Шековићи, Осмаци, Калесија, (на западу), Лопаре, Угљевик и Бијељина (на сјеверу), а на истоку са Републиком Србијом и њеном општином Мали Зворник и Лозницом.

Простор на коме се данас налази Зворник био је покривен људским настамбама још од давних времена. О томе свједоче и разни остаци материјалне културе. Природни и климатски услови пружали су бројне погодности за живот људи на овом простору: на једној страни отворена плодна низија, на другој планине богате шумом, рудом и дивљачи, а на трећој бистра и снажна ријека, богата рибом и погодна за пловидбу.

Најстарији познати становници у зворничком крају, према историјским изворима, били су Скордисци, народ келтског поријекла. У својој богатој историји Зворник су походили и њиме владали разни народи, Римљани, Турци, Аустроугари. Једно од најбогатијих налазишта до сада (римских) је село Дардагани уз пут Зворник – Сапна. Године 1960. у каменолому “Сиге” нађени су трагови ранијег римског каменолома. Овдје су нађени комади керамике, три римска саркофага, четри новчића и један касноантички гроб из 4. вијека. Највриједни налаз са овог мјеста је споменик Митриног култа.

Град Зворник лежи на источним обронцима Мајевице на надморској висини од 146 метара. Зворник има повољан геостратегијски положај јер се у њему укрштају важни путеви према Сарајеву, Београду, Новом Саду, Бијељини и Тузли. Скоро да је географски лоциран тачно на средини пута за три велика урбана центра: Београд, Нови Сад и Сарајево. Преко два моста на ријеци Дрини одвија се друмски и жељезнички саобраћај са свим дијеловима Србије.

Општина Зворник граничи се са општинама Братунац, Милићи, Власеница, (на југу), Шековићи, Осмаци, Калесија, (на западу), Лопаре, Угљевик и Бијељина (на сјеверу), а на истоку са Републиком Србијом и њеном општином Мали Зворник и градом Лозница.

Клима на подручју општине је умјерено-континентална. Љета су топла са просечном температуром ваздуха, најтоплијег месеца јула је између 20 – 22 °C. Зиме су већином хладне, а температура најхладнијег мјесеца јануара креће се од 1-8 °C. Иначе, ови предели имају јаче изражену континенталну климу. Трајање вегетационог периода у просеку износи 150-200 дана са просечним температурама од +16 до +18 °C.

Природна богатства општине Зворник су: Хидропотенцијал Дрине 50 км, Извори минералне воде: Козлук и Витинички Кисељак, Кварцни пјесак: Скочић; – Опекарска глина, грађевински камен кречњак, шуме; шљунак, пијесак – корито Дрине. Због тога у Зворнику постоји велики број компанија, које успјешно послују. Укупан годишњи приход привреде износи преко 380 милиона КМ.

Туристичка понуда овог града специфична је по томе што има велике природне потенцијале на којима још увијек није развијен масовни туризам, па гостима жељним истинског одмора може понудити мир, али и бројне садржаје у љетњем и зимском периоду. Туристи заиста имају шта видјети у Зворнику и околини: ријеку Дрину, Зворничко језеро богато племенитом пастрмком и погодним за спортове на води, могу се окушати у риболову и лову, љети одморити уз језеро и ријеку, зими скијати на оближњем Игришту.

А уз љепоте природе, која овдје није била штедљива, гости ће сигурно обићи бројне културне споменика у граду: зворничку тврђаву, Музејску збирку, Андрашеву вилу… Незаобилазна излетишта су Кушлат, Витинички Кисељак и свакако посјета манастирима: Ловница, Папраћа, Тавна, Троноша и у самом граду посјета цркви из 1823. године. У граду се налази позориште које од 10. октобра 2010. носи име по глумици Капиталини Ерић. Зворник је сједиште фудбалског клуба Дрина.