Универзитетски центар Власеница

Универзитетски центар Власеница

Општина Власеница је смјештена у источном дијелу Републике Српске, припада сарајевско-зворничкој регији, у дијелу средњег Подриња. Образовна дјелатност у цјелини је обједињена кроз основну школу, средњошколски центар и одјељење студијског програма шумарства, Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Општина Власеница је смјештена у источном дијелу Републике Српске, припада сарајевско-зворничкој регији, у дијелу средњег Подриња, на сјеверним обронцима планине Јавор, у области благо заталасаних висоравни, ријечних токова и шумских површина. Увучена је у дио регије која се зове Бирач.

Власеница као градско насеље налази се на сјеверним обронцима планине Јавор на 680 мнв, са запада је планина Соколина 1314 мнв а на сјеверу и истоку су благо заталасане висоравни, прошаране бјелогорицом и црногорицом, пашњацима, ораницама, ријекама и потоцима.

Власеница се налази на магистралном путу Београд – Сарајево, Нови Сад – Сарајево и раскрсници путева између: Хан Пијесак, Шековићи, Тузла и Зворник.

Историјски гледано овим дијелом су пролазили важни путеви још у вријеме Римљана који су од Дубровника ишли ка Сребреници, Зворнику и Сирмијуму ( Сремској Митровици ). Шире гледано на природне и економске макро регије, положај Власенице се одликује погодношћу повезивања ових регија и транзитног туризма гдје су токови туриста усмјерени преко Власенице за црногорско приморје из Београда, Новог Сада и осталих градова тог дијела Србије и такође, у зимском периоду ка олимпијским планинама Јахорини и Бјелашници.

Образовна дјелатност у цјелини је обједињена кроз основну школу, средњошколски центар и одјељење студијског програма шумарства, Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Народна библиотека Власеница, као установа од посебног интереса за општину Власеница, основана је 1959. године. Кроз своје фазе постојања пролазила је кроз разне организационе облике и називе да би од 2001. године пословала под називом ЈП “Народна библиотека” Власеница који обухвата различит спектар пословних активности којима се она бави (библиотечка дјелатност, културна дјелатност, филмска дјелатност, дјелатност образовања, штампарска и трговинска дјелатност).

Спортске активности у општини Власеница одвијају се кроз рад спортских организација-клубова. У Власеници тренутно постоје сљедећи регистровани клубови:

  • Фудбалски клуб “Власеница”,
  • Кошаркашки клуб “10 Август”,
  • Атлетски клуб “Радник”,
  • Карате клуб “Младост”,
  • Теквандо клуб “Специјалац”,
  • Скијашки клуб “Игришта”,
  • Шаховски клуб “Власеница”.

Поред наведених клубова, у основној и средњој школи раде секције кошарке, рукомета, одбојке и шаха. Кроз радне активности спортских организација у општини Власеница спортом се аматерски бави око 300 дјеце разних категорија

Власеничко подручје, својим географским положајем , богатством флоре и фауне и очуваном животном средином погодно је за развој разних видова туризма – транзитног, зимско-планинског, сеоског, ловно-риболовног, здравственог.

Посебно обиљежје овог краја су високе и густе шуме. Поред стогодишњих букава, јела, јавора, борова и смреке, овдје се може наићи и на примјерке Панчићеве оморике. Шансу за развој зимског туризма нарочито пружа планина Јавор на којој се од 1984. године налази зимски спортско- рекреативни центар “Игришта”.

Међу најљепшим природним амбијентима овог краја на првом мјесту је планинска висораван Ружина вода (око 1.130 м надморске висине) која се простире на путу према Хан Пијеску, данас привлачно излетиште Власеничана, а због густих шума (претежно четинарских) зелених ливада и пропланака и хладне чисте воде има и обиљежја праве ваздушне бање.