Катедра за синологију обиљежила 10 година постојања и успјешног рада

Културно – умјетничким програмом у сали „Културно – спортског центра“ Пале и додјелом највишег признања – Грб Филозофског факултета у петак, 25. јуна, је обиљежено 10 година од оснивања Катедре за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Грб Филозофског факултета уручен је представницима амбасаде НР Кине у БиХ, координатору за односе са кинеским универзитетима проректору за културу, умјетност и спорт Универзитета проф. мр Сандри Ивановић и професору Миленку Пикули, једном од иницијатора оснивања ове Катедре.

Проректор за умјетност, културу и спорт Унверзитета у Источном Сарајеву и координатор за односе са кинеским универзитетима проф. мр Сандра Ивановић истакла је да Универзитет у Источном Сарајеву у посљедњих 10 година биљежи импресивне резултате када је у питању међународна сарадња са кинеским универзитетима, захваљујући, прије свега, раду Катедре за синологију која данас обиљежава јубилеј.

„Можемо се похвалити да смо за ових 10 година имали преко 130 полугодишњих или годишњих боравака наших студената у Кини што је заиста импресиван резултатат. Један од најпрестижнијих пекиншких универзитет страних језика био један до суорганизатора међународног скупа који се одржава на нашем Филозофском факултету, тако да можемо да кажемо да се сарадња одвија и у и начној области. Студенти и професори Катедре за синологију заиста раде одличан посао и за свих ових 10 година некако су се позиционирали као главни центар за изучавање кинеског језика на овим нашим просторима у Републици Српској и БиХ, али не само као центар за изучавање језика него и као центар који поштује културу и традицију ове древне цивилизације. Имамо сјајне односе са амбасадом Народне Републике Кине у БиХ и захваљујући њиховој подршци смо остварили овако сјајне резултате“, истакла је проректор Ивановић.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић истакао је да Катедра за синологију представља понос Филозофског факултета, те да је велика част и задовољство прослављати 10 година постојања и успјешног рада ове катедре која уједно представља и једину катедру у БиХ на којој се може, на академском нивоу, изучавати кинески језик.

„Мени је као декану изузетна част и задовољство што данас имамо прилику да прославимо 10 година функционисања Кадетре за синологију нашег факултеат. Заиста, од скормних почетака који је, као што сам већ нагласио, на академији, зависи од мале групе ентузијаста, прије свега, тадашњег декана, проф. др Миленка Пикуле који је био највећи заговорник отварања тог студијског програма. Имамо једну од катедри која нема никаквих проблема са уписом студената јер се ту увијек јави више студената него што буде одобрено буџетом. Велику захвалност морам изразити амбасади Народне Републике Кине у БиХ која је читаво ово вријеме, за ових 10 година, била са нама. Увијек смо могли да рачунамо на њену подршку и помоћ. Захваљујем се националном институту Ханбан у Пекингу преко кога ми увијек имамо најмање 2 професора из Кине који предају на нашој катедри годину или двије. То је драгоцјена помоћ и без ње ова катедра не би могла функционисати и напредовати“, истакао је декан Мастиловић.

Путем видео линка укључио се Амбасадор Кине у БиХ њ.е.Ђи Пинг. Он је поручио да ће Амбасада НР Кине у БиХ наставити да помаже Катедри за синологију, као и професорима у њиховом раду. Нагласио је да учење кинеског језика у БиХ младима може донијети успјех у будућности.

„Према подацима које имамо, 95% дипломираних студената је запослено одмах након дипломирања, а највећи проценат њих се бави послом који има везе са кинеским језиком или Кином. Оваква ситуација је и потврда доброг и пријатељског односа БиХ и Кине“, истакао је амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг .

Изасланик предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић истакао је да је веома важно његовати односе са Народном Републиком Кином, као и другим земљама које се боре за праву и правду.

„Посебно ми је драго што се везе између Кине и Републике Српске јачају баш на Палама и што су професори са Универзитет у Источном Сарајеву препознали значај учења кинеског језика и сарадње са Кином. Та сарадња је веома битна и значајна. Кина је увијек била коректна у односу према БиХ, а посебно је уважавала Републику Српску“, истакао је Томић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да је обиљежавање десетогодишњице постојања и рада Катедре за синологију од великог значаја, те је додао да студенти који су завршили кинески језик могу допринијети културној размјени између Кине и Републике Српске.

„Обиљежавање 10 година рада Катедре за синологију Универзитета у Источном Сарајеву је свакако нешто вриједно пажње и захваљујем се свима који су приредили овај величанствен програм. Чињеница да је преко 140 студената боравило на одређен начин у Кини, довољно говори да се овдје ради о веома озбиљној активност. Такође, имамо на десетине школованих студената који активно говоре кинески језик, и они, осим културолошког доприноса могу допринијети и привреди, с обзиром на то колико Кина сада учествује у привредним дешавањима на Балкану. Свјесни смо важности посједовања таког кадра и они ће сигурно дати свој допринос култури РС“, истакао је Југовић.

Након манифестације, која је одржана у Културном центру Пале, декан Мастиловић је на Филозофском факултету отворио изложбу фотографија поводом јубилеја. Изложба фотографија приказала је мали дио најљеших тренутака и највећих постигнућа Катедре за ових десет година.

Катедра за синологију Филозофског факултета у Источном Сарајеву је, путем стипендија НР Кине, више од 140 својих студената послала на студијски боравак у Кину, а забиљежен је и висок проценат постстудијског запослења, што је најбољи показатељ конкурентности ове Катедре на тржишту.

У оквиру Катедре за синологију функционише двопредметни Студијски програм за кинески и енглески језик и књижевности на коме се изучавају оба језика и њима припадајуће књижевности, a овај Студијски програм отворен је 2011. године.