Katedra za sinologiju obilјežila 10 godina postojanja i uspješnog rada

Kulturno – umjetničkim programom u sali „Kulturno – sportskog centra“ Pale i dodjelom najvišeg priznanja – Grb Filozofskog fakulteta u petak, 25. juna, je obilјeženo 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Grb Filozofskog fakulteta uručen je predstavnicima ambasade NR Kine u BiH, koordinatoru za odnose sa kineskim univerzitetima prorektoru za kulturu, umjetnost i sport Univerziteta prof. mr Sandri Ivanović i profesoru Milenku Pikuli, jednom od inicijatora osnivanja ove Katedre.

Prorektor za umjetnost, kulturu i sport Unverziteta u Istočnom Sarajevu i koordinator za odnose sa kineskim univerzitetima prof. mr Sandra Ivanović istakla je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu u poslјednjih 10 godina bilјeži impresivne rezultate kada je u pitanju međunarodna saradnja sa kineskim univerzitetima, zahvalјujući, prije svega, radu Katedre za sinologiju koja danas obilјežava jubilej.

„Možemo se pohvaliti da smo za ovih 10 godina imali preko 130 polugodišnjih ili godišnjih boravaka naših studenata u Kini što je zaista impresivan rezultatat. Jedan od najprestižnijih pekinških univerzitet stranih jezika bio jedan do suorganizatora međunarodnog skupa koji se održava na našem Filozofskom fakultetu, tako da možemo da kažemo da se saradnja odvija i u i načnoj oblasti. Studenti i profesori Katedre za sinologiju zaista rade odličan posao i za svih ovih 10 godina nekako su se pozicionirali kao glavni centar za izučavanje kineskog jezika na ovim našim prostorima u Republici Srpskoj i BiH, ali ne samo kao centar za izučavanje jezika nego i kao centar koji poštuje kulturu i tradiciju ove drevne civilizacije. Imamo sjajne odnose sa ambasadom Narodne Republike Kine u BiH i zahvalјujući njihovoj podršci smo ostvarili ovako sjajne rezultate“, istakla je prorektor Ivanović.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastilović istakao je da Katedra za sinologiju predstavlјa ponos Filozofskog fakulteta, te da je velika čast i zadovolјstvo proslavlјati 10 godina postojanja i uspješnog rada ove katedre koja ujedno predstavlјa i jedinu katedru u BiH na kojoj se može, na akademskom nivou, izučavati kineski jezik.

„Meni je kao dekanu izuzetna čast i zadovolјstvo što danas imamo priliku da proslavimo 10 godina funkcionisanja Kadetre za sinologiju našeg fakulteat. Zaista, od skormnih početaka koji je, kao što sam već naglasio, na akademiji, zavisi od male grupe entuzijasta, prije svega, tadašnjeg dekana, prof. dr Milenka Pikule koji je bio najveći zagovornik otvaranja tog studijskog programa. Imamo jednu od katedri koja nema nikakvih problema sa upisom studenata jer se tu uvijek javi više studenata nego što bude odobreno budžetom. Veliku zahvalnost moram izraziti ambasadi Narodne Republike Kine u BiH koja je čitavo ovo vrijeme, za ovih 10 godina, bila sa nama. Uvijek smo mogli da računamo na njenu podršku i pomoć. Zahvalјujem se nacionalnom institutu Hanban u Pekingu preko koga mi uvijek imamo najmanje 2 profesora iz Kine koji predaju na našoj katedri godinu ili dvije. To je dragocjena pomoć i bez nje ova katedra ne bi mogla funkcionisati i napredovati“, istakao je dekan Mastilović.

Putem video linka uklјučio se Ambasador Kine u BiH nj.e. Đi Ping. On je poručio da će Ambasada NR Kine u BiH nastaviti da pomaže Katedri za sinologiju, kao i profesorima u njihovom radu. Naglasio je da učenje kineskog jezika u BiH mladima može donijeti uspjeh u budućnosti.

„Prema podacima koje imamo, 95% diplomiranih studenata je zaposleno odmah nakon diplomiranja, a najveći procenat njih se bavi poslom koji ima veze sa kineskim jezikom ili Kinom. Ovakva situacija je i potvrda dobrog i prijatelјskog odnosa BiH i Kine“, istakao je ambasador Kine u BiH Đi Ping .

Izaslanik predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić istakao je da je veoma važno njegovati odnose sa Narodnom Republikom Kinom, kao i drugim zemlјama koje se bore za pravu i pravdu.

„Posebno mi je drago što se veze između Kine i Republike Srpske jačaju baš na Palama i što su profesori sa Univerzitet u Istočnom Sarajevu prepoznali značaj učenja kineskog jezika i saradnje sa Kinom. Ta saradnja je veoma bitna i značajna. Kina je uvijek bila korektna u odnosu prema BiH, a posebno je uvažavala Republiku Srpsku“, istakao je Tomić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, rekao je da je obilјežavanje desetogodišnjice postojanja i rada Katedre za sinologiju od velikog značaja, te je dodao da studenti koji su završili kineski jezik mogu doprinijeti kulturnoj razmjeni između Kine i Republike Srpske.

„Obilјežavanje 10 godina rada Katedre za sinologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu je svakako nešto vrijedno pažnje i zahvalјujem se svima koji su priredili ovaj veličanstven program. Činjenica da je preko 140 studenata boravilo na određen način u Kini, dovolјno govori da se ovdje radi o veoma ozbilјnoj aktivnost. Takođe, imamo na desetine školovanih studenata koji aktivno govore kineski jezik, i oni, osim kulturološkog doprinosa mogu doprinijeti i privredi, s obzirom na to koliko Kina sada učestvuje u privrednim dešavanjima na Balkanu. Svjesni smo važnosti posjedovanja takog kadra i oni će sigurno dati svoj doprinos kulturi RS“, istakao je Jugović.

Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu je, putem stipendija NR Kine, više od 140 svojih studenata poslala na studijski boravak u Kinu, a zabilјežen je i visok procenat poststudijskog zaposlenja, što je najbolјi pokazatelј konkurentnosti ove Katedre na tržištu.

U okviru Katedre za sinologiju funkcioniše dvopredmetni Studijski program za kineski i engleski jezik i književnosti na kome se izučavaju oba jezika i njima pripadajuće književnosti, a ovaj Studijski program otvoren je 2011. godine.