Крсна слава православног богословског факултета – Четврт вијека са међународним угледом

Мисија Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи Универзитета у Источном Сарјеву (УИС) је да омогући стицање знања студентима, али и развој богословске науке, уз оснаживање професионалних способности и истовремено јачање сарадње и капацитета у окружењу у којем Факултет дјелује. Истакнуто је на прослави крсне славе ове високошколске установе која је обиљежена Светом архијерејском литургијом, ломљењем славског колача у Храму Светог Саве и свечаном академијом.

Двадесет осам дипломираних теолога и четири мастера добило је своје диплома, а награђени су и најбољи студенти факултета. Дипломе су примили и студенти другог циклуса студија. Један од четворо мастера теологије је и Горан Вучковић, вјероучитељ у Горњем Милановцу.

-Средњу богословску школу завршио сам у Сремским Карловцима, у Фочи дипломирао Богословски факултет, а од 2015.до 2018. мастер студије. Носим јако лијепа искуства из Фоче , што се тиче и професора и колега, заиста све за сваку похвалу-рекао је Вучковић.

На световасилијевској свечаности додјељено је највише признање Факултета, Златна плакета, митрополиту дабробосанском Хризостому, за изузетан допринос у организовању Међународног богословског симпозијума “Свети Јован Златоусти данас” одржаном прошле године у Источном Сарајеву. Додјељене су Златне плакете Филозофском факултету Пале и Економском факултету Брчко, за подршку у припремама прославе 600 година од оснивања Митрополије дабробосанске и пола миленијума Горажданске штампарије, односно за изванредну сарадњу и новчану подршку у организовању симпозијума “Свети Јован Златоусти данас”.

Наставно-научно вијеће одлучило је да ово високо признање додјели и професору проф. др Дејану Бокоњићу, проректору за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву и проф. др Дарку Ђогу, професору овог факултета за афирмисање факултета кроз публицистички и научни рад излаган на скуповима и у медијима, нарочито на актуелну тему “Украјинска криза”.

– То је можда један од момената по којем је Богословски факултет препознат, да је неко од његових професора, док је још владала непознаница о украјинској кризи дао своје мишљење о томе. То је некако пут којим је овај факултет пошао, од једне институције, која је настала у рату, стварала свој кадар, до људи који могу да кажу ријеч, коју, можда нескромно звучи, али је тачно, да је Свети архијерејски сабор и Синод својим одлукама потврде и кажу да је у ствари такво мишљење заправо званично мишљење Српске православне цркве-рекао је Ђого.

Митрополит дабробосански Хризостом истакао је да под омофором Светог Василија Отрошког у Фочи већ четврт вијека стасава Богословски факултет и успјешно истрајава на путу развоја богословља, наставе и науке.

– Ми желимо још више, да овај факултет достигне међународни кредибилитет, да у њега долазе не само наши студенти, већ и студенти из других цркава и држава-рекао је Хризостом.

На једној од три високошколске установе Српске православне цркве тренутно знање стиче скоро 400 студената из бројних земаља у окружењу и Европе, на четири студијска програма и два циклуса студија у Фочи и Добоју.

Од 1994. године на овом црквеном училишту, дипломирао је 501 студент.

Световасилијевска свечаност у Фочи започела је у храму Светог Саве служењем Свете архијерејске литургије коју је предводио митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење свештенства, након чега је у присуству бројних вјерника и гостију обављен и славски обред.

Извор: Радио Фоча