Krsna slava pravoslavnog bogoslovskog fakulteta – Četvrt vijeka sa međunarodnim ugledom

Misija Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Univerziteta u Istočnom Sarjevu (UIS) je da omogući sticanje znanja studentima, ali i razvoj bogoslovske nauke, uz osnaživanje profesionalnih sposobnosti i istovremeno jačanje saradnje i kapaciteta u okruženju u kojem Fakultet djeluje. Istaknuto je na proslavi krsne slave ove visokoškolske ustanove koja je obilježena Svetom arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača u Hramu Svetog Save i svečanom akademijom.

Dvadeset osam diplomiranih teologa i četiri mastera dobilo je svoje diploma, a nagrađeni su i najbolji studenti fakulteta. Diplome su primili i studenti drugog ciklusa studija. Jedan od četvoro mastera teologije je i Goran Vučković, vjeroučitelj u Gornjem Milanovcu.

-Srednju bogoslovsku školu završio sam u Sremskim Karlovcima, u Foči diplomirao Bogoslovski fakultet, a od 2015.do 2018. master studije. Nosim jako lijepa iskustva iz Foče , što se tiče i profesora i kolega, zaista sve za svaku pohvalu-rekao je Vučković.

Na svetovasilijevskoj svečanosti dodjeljeno je najviše priznanje Fakulteta, Zlatna plaketa, mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, za izuzetan doprinos u organizovanju Međunarodnog bogoslovskog simpozijuma “Sveti Jovan Zlatousti danas” održanom prošle godine u Istočnom Sarajevu. Dodjeljene su Zlatne plakete Filozofskom fakultetu Pale i Ekonomskom fakultetu Brčko, za podršku u pripremama proslave 600 godina od osnivanja Mitropolije dabrobosanske i pola milenijuma Goraždanske štamparije, odnosno za izvanrednu saradnju i novčanu podršku u organizovanju simpozijuma “Sveti Jovan Zlatousti danas”.

Nastavno-naučno vijeće odlučilo je da ovo visoko priznanje dodjeli i profesoru prof. dr Dejanu Bokonjiću, prorektoru za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i prof. dr Darku Đogu, profesoru ovog fakulteta za afirmisanje fakulteta kroz publicistički i naučni rad izlagan na skupovima i u medijima, naročito na aktuelnu temu “Ukrajinska kriza”.

– To je možda jedan od momenata po kojem je Bogoslovski fakultet prepoznat, da je neko od njegovih profesora, dok je još vladala nepoznanica o ukrajinskoj krizi dao svoje mišljenje o tome. To je nekako put kojim je ovaj fakultet pošao, od jedne institucije, koja je nastala u ratu, stvarala svoj kadar, do ljudi koji mogu da kažu riječ, koju, možda neskromno zvuči, ali je tačno, da je Sveti arhijerejski sabor i Sinod svojim odlukama potvrde i kažu da je u stvari takvo mišljenje zapravo zvanično mišljenje Srpske pravoslavne crkve-rekao je Đogo.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je da pod omoforom Svetog Vasilija Otroškog u Foči već četvrt vijeka stasava Bogoslovski fakultet i uspješno istrajava na putu razvoja bogoslovlja, nastave i nauke.

– Mi želimo još više, da ovaj fakultet dostigne međunarodni kredibilitet, da u njega dolaze ne samo naši studenti, već i studenti iz drugih crkava i država-rekao je Hrizostom.

Na jednoj od tri visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve trenutno znanje stiče skoro 400 studenata iz brojnih zemalja u okruženju i Evrope, na četiri studijska programa i dva ciklusa studija u Foči i Doboju.

Od 1994. godine na ovom crkvenom učilištu, diplomirao je 501 student.

Svetovasilijevska svečanost u Foči započela je u hramu Svetog Save služenjem Svete arhijerejske liturgije koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je u prisustvu brojnih vjernika i gostiju obavljen i slavski obred.

Izvor: Radio Foča