Професор Казис Стонкус из Литваније у посјети Музичкој академији

Од првог до петог новембра, у оквиру студијске посјете, на нашем Универзитету гост је угледни професор Казис Стонкус (Kazys Stonkus), шеф Катедре за хармонику на Универзитету „Vytautas Magnus“ из Литваније, који је и предсједник Националне уније хармоникаша ова земље.

Професор Стонкус истиче да је дошао у посјету Универзитету у Источном Сарајеву због високог квалитета наставе која се одржава на Музичкој академији и овом приликом одржао је низ предавања на различитим одсјецима, као што су Хармоника, Клавир, Флаута и Виолина.

„Универзитет на којем предајем настоји да предаваче шаље у студијске посјете на оне универзитете, односно факултете, од којих има шта да се научи. Није нам циљ да искључиво предајемо него и да усвајамо нова знања, а то је итекако могуће на вашој Академији“, нагласио је професор Стонкус.

Према ријечима професора Стонкуса, који је често члан жирија на интернационалним музичким такмичењима која се одржавају у земљама широм свијета, Музичка акдемија Универзитета у Источном Сарајеву позната је у свијету по квалитету наставе коју нуди. Стефан

„На већини такмичења гдје сам био у жирију, срећем талентоване студенте са ваше Музичке академије. Срећни сте што имате толико талентованих студената! С обзиром на то прије пет година сам покушао да ступим у контакт са вашом Академијом како бисмо потписали споразум о сарадњи наша два универзитета и веома сам срећан што сам сада ту“, рекао је Стонкус, додајући да су представнци Универзитета у Источном Сарајеву веома гостољубиви.

Говорећи о важности акдемске размјене професор Стонкус је рекао да се као шеф Одсјека хармонике на Универзитету „Vytautas Magnus“ труди да у студијску посјету доведе најквалитетнији кадар, бар два професора током семестра, како би пренијели то знање студентима.

О Међународном фестивалу хармонике „Акордеон арт“, чији је организатор Музичка акдемија Универзитета у Источном Сарајеву, професор је имао само ријечи хвале.

„То је најпознатији фестивал хармонике у региону. Сваке године, наш Универзитет шаље студенте, ученике различитих генерација на ваш фестивал јер је то прилика да науче много и да размјене искуства са својим колегама који долазе из различитих земаља“, додаје професор.

С обзиром на његову дугогодишњу богату музичку каријеру, одржао је бројне концерте широм свијета.

„Када сам био млађи уживао сам у томе да искључиво одржавам концерте, а сада и не толико. Имам бар десет концерата мјесечно у различитим земљама широм свијета, али дошло је вријеме да своје знање пренесем младим генерацијама и уживам у томе“, закључује професор.