Предавање „Проблем финансирања предузећа у власништву жена – босанскохерцеговачка искуства” на Факултетуи пословне скономије Бијељина

У оквиру кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља” на Факултету пословне економије Бијељина у сриједу, 06. децембра, проф. др Зорица Голић одржала је предавање на тему „Проблем финансирања предузећа у власништву жена – босанскохерцеговачка искуства”.

 У склопу одржаног предавања професорка Голић је упознала аудиторијум са резултатима најновијег квалитативног истраживања које пружа дубоке увиде у перцепције власница успјешних предузећа у вези са приступом екстерним изворима финансирања.

Данашње предавање омогућило је сагледавање проблема финансирања предузећа у власништву жена, као једног од проблема који је укорењен у бх друштву.

Освјетљене су кључне баријере за приступ финансијама, онако како су их на својим примјерима доживјеле бх предузетнице које су учествовале у истраживању.

Истовремено, указано је да је за бољи приступ жена финансијама неопходно њихово веће учешће у радној снази које би довело до повећања њихових економских могућности.

Наглашено је да су учешће жена на тржишту рада и њихов приступ финансијским услугама чврсто повезани и утичу једно на друго.

Ограниченим учешћем жена на тржишту рада на губитку је, не само женска популација, него и цјелокупна економија БиХ, јер према подацима International Finance Corporation (IFC), БиХ губи чак 16% бруто националног производа годишње због ограниченог учешћа жена на тржишту рада. На предавању је истакнуто да је заједнички задатак свих актера  да се побољша ситуација у овој области, јер нечињењем смо сви на губитку.

Професорка Голић је указала на значај повећане едукације о потенцијалу жене и женског предузетништва усмјерене на финансијске посреднике, инвеститоре и зајимодаваце као један од начина за разбијање неправедног стереотипа успјешног предузетника (оличеног у мушкарцу) и поправљање положаја жена у проналажењу и обезбјеђењу финансирања.

Кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ одржава се у оквиру пројекта „University gender mainstreaming – UNIGEM“, у сарадњи са Транскултурном психосоцијалном образовном фондацијом (ТПО).