Predavanje „Problem finansiranja preduzeća u vlasništvu žena – bosanskohercegovačka iskustva” na Fakultetui poslovne skonomije Bijelјina

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilјa” na Fakultetu poslovne ekonomije Bijelјina u srijedu, 06. decembra, prof. dr Zorica Golić održala je predavanje na temu „Problem finansiranja preduzeća u vlasništvu žena – bosanskohercegovačka iskustva”.

 U sklopu održanog predavanja profesorka Golić je upoznala auditorijum sa rezultatima najnovijeg kvalitativnog istraživanja koje pruža duboke uvide u percepcije vlasnica uspješnih preduzeća u vezi sa pristupom eksternim izvorima finansiranja.

Današnje predavanje omogućilo je sagledavanje problema finansiranja preduzeća u vlasništvu žena, kao jednog od problema koji je ukorenjen u bh društvu.

Osvjetlјene su klјučne barijere za pristup finansijama, onako kako su ih na svojim primjerima doživjele bh preduzetnice koje su učestvovale u istraživanju.

Istovremeno, ukazano je da je za bolјi pristup žena finansijama neophodno njihovo veće učešće u radnoj snazi koje bi dovelo do povećanja njihovih ekonomskih mogućnosti.

Naglašeno je da su učešće žena na tržištu rada i njihov pristup finansijskim uslugama čvrsto povezani i utiču jedno na drugo.

Ograničenim učešćem žena na tržištu rada na gubitku je, ne samo ženska populacija, nego i cjelokupna ekonomija BiH, jer prema podacima International Finance Corporation (IFC), BiH gubi čak 16% bruto nacionalnog proizvoda godišnje zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada. Na predavanju je istaknuto da je zajednički zadatak svih aktera  da se pobolјša situacija u ovoj oblasti, jer nečinjenjem smo svi na gubitku.

Profesorka Golić je ukazala na značaj povećane edukacije o potencijalu žene i ženskog preduzetništva usmjerene na finansijske posrednike, investitore i zajimodavace kao jedan od načina za razbijanje nepravednog stereotipa uspješnog preduzetnika (oličenog u muškarcu) i popravlјanje položaja žena u pronalaženju i obezbjeđenju finansiranja.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilјa“ održava se u okviru projekta „University gender mainstreaming – UNIGEM“, u saradnji sa Transkulturnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom (TPO).