На Економском факултету Пале одржан округли сто “Изазови високог образовања и универзитета у контексту индустрије 4.0”

Округли сто о теми “Изазови високог образовања и универзитета у контексту индустрије 4.0” одржан је данас на Економском факултету  у Палама, у оквиру обиљежавања Дана Факултета.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Јелена Крунић истакла је да је знање генератор привредног развоја, док су истраживање и иновације међу кључним параметрима за развој економије и привреде Републике Српске.

“Узимајући у обзир да се налазимо у друштву које се непрекидно мијења и да смо изложени бројним промјенама, неопходно се прилагодити. То једино можемо системским улагањем у науку, истраживање и привреду”, нагласила је доц. др Јелена Крунић.

Напомињући да тај пут није једноставан и кратак, те да је ријеч о дуготрајном процесу, проректор Крунић је рекла да се академска заједница треба повезати са привредом која мора да схвати да се без озбиљних научно-истраживачких резултата не може постићи много у економском развоју Републике Српске.

“Сматрам да Универзитет у Источном Сарајеву има довољно просторних капацитета, а ту су и савремена научно-истраживачка лабораторијска опрема и оспособљен кадар који је једно вријеме провео и у респектабилним установама у иностранству, тако да сви заједно можемо направити велики корак у повезивању привреде и научно-истраживачке заједнице”, истакла је проректор Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Јелена Крунић.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радомир Божић рекао је да се руководство Факултета, у оквиру обиљежавања 67 година постојања и 26 година рада ове високошколске установе, жељело позабавити оним што је и њихова суштина – образовање младих људи.

“Данас се налазимо пред огромним изазовом. Свијет око нас се мијења у технолошком смислу, живимо у времену такозване индустрије 4.0 која је заснована на информационо-комуникационим технологијама, а која продире у све сфере нашег живота и детерминише велики број промјена”, рекао је декан Божић.

Према његовим рјечима, Економски факултет на Палама је то препознао, тако да настоји да модернизује наставне планове и програме да би студенти на овом факултету изучавали, разумјели и схватили на који начин те промјене утичу на економски амбијент, како детерминишу увођење економских и пословних политика и да у том контексту прилагоди образовање.

Декан Божић је рекао  да је  Економски факултет у завршној фази модернизације наставног плана, у коме ће се наћи ови садржаји у постојећим предметима, али и на новим смјеровима и студијском програму, на другом циклусу, гдје ће наставни кадар Факултета настојати да та актуелна знања и вјештине да студентима и да их припреме за оно што их очекује.

Учесници округлог стола били су представници академске заједнице, еминетна професорска имена из регије, као и представници пословне заједнице и јавних институција.