Na Ekonomskom fakultetu Pale održan okrugli sto “Izazovi visokog obrazovanja i univerziteta u kontekstu industrije 4.0”

Okrugli sto o temi “Izazovi visokog obrazovanja i univerziteta u kontekstu industrije 4.0” održan je danas na Ekonomskom fakultetu  u Palama, u okviru obilјežavanja Dana Fakulteta.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Jelena Krunić istakla je da je znanje generator privrednog razvoja, dok su istraživanje i inovacije među klјučnim parametrima za razvoj ekonomije i privrede Republike Srpske.

“Uzimajući u obzir da se nalazimo u društvu koje se neprekidno mijenja i da smo izloženi brojnim promjenama, neophodno se prilagoditi. To jedino možemo sistemskim ulaganjem u nauku, istraživanje i privredu”, naglasila je doc. dr Jelena Krunić.

Napominjući da taj put nije jednostavan i kratak, te da je riječ o dugotrajnom procesu, prorektor Krunić je rekla da se akademska zajednica treba povezati sa privredom koja mora da shvati da se bez ozbilјnih naučno-istraživačkih rezultata ne može postići mnogo u ekonomskom razvoju Republike Srpske.

“Smatram da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima dovolјno prostornih kapaciteta, a tu su i savremena naučno-istraživačka laboratorijska oprema i osposoblјen kadar koji je jedno vrijeme proveo i u respektabilnim ustanovama u inostranstvu, tako da svi zajedno možemo napraviti veliki korak u povezivanju privrede i naučno-istraživačke zajednice”, istakla je prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Jelena Krunić.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radomir Božić rekao je da se rukovodstvo Fakulteta, u okviru obilјežavanja 67 godina postojanja i 26 godina rada ove visokoškolske ustanove, želјelo pozabaviti onim što je i njihova suština – obrazovanje mladih lјudi.

“Danas se nalazimo pred ogromnim izazovom. Svijet oko nas se mijenja u tehnološkom smislu, živimo u vremenu takozvane industrije 4.0 koja je zasnovana na informaciono-komunikacionim tehnologijama, a koja prodire u sve sfere našeg života i determiniše veliki broj promjena”, rekao je dekan Božić.

Prema njegovim rječima, Ekonomski fakultet na Palama je to prepoznao, tako da nastoji da modernizuje nastavne planove i programe da bi studenti na ovom fakultetu izučavali, razumjeli i shvatili na koji način te promjene utiču na ekonomski ambijent, kako determinišu uvođenje ekonomskih i poslovnih politika i da u tom kontekstu prilagodi obrazovanje.

Dekan Božić je rekao  da je  Ekonomski fakultet u završnoj fazi modernizacije nastavnog plana, u kome će se naći ovi sadržaji u postojećim predmetima, ali i na novim smjerovima i studijskom programu, na drugom ciklusu, gdje će nastavni kadar Fakulteta nastojati da ta aktuelna znanja i vještine da studentima i da ih pripreme za ono što ih očekuje.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici akademske zajednice, eminetna profesorska imena iz regije, kao i predstavnici poslovne zajednice i javnih institucija.