На Медицинском факултету одржан 2. међунаордни конгрес доктора стоматологије

Други међународни конгрес доктора стоматологије, који је одржан 11. и 12. октобра на Медицинском факултету у Фочи, окупио је више од 200 учесника, из Србије, Црне Горе, Македоније, БиХ и РС. Осам професора одржали су предавање, а 40 предавача из региона приказали су оралне и постер презентације на којима су представили своја лична искуства из праксе и размијенили идеје.

Уназад десет године на Медицинском факултету у Фочи организовани су симпозијуми доктора стоматологије, који су од прошле године прерасли у Међународни конгрес.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић нагласио је да  Медицински факултет велику пажњу придаје научно истраживачком раду, те да су неки од понуђених радова у прошлој години били најбољи у Републици Српској.

„Једно од стратешких питања којим ћу се бавити у свом мандату јесте побољшавање научно-истраживачког рада на Универзитету. Наставници и сарадници Медицинског факултета почели су да објављују своје радове у најпрестижнијим часописима. Факултети Универзитета Источно Сарајево имају капацитете да се баве научним истраживањем, а мој задатак је да у наредном периоду сагледам ситуацију на свим факултетима када је у питању опрема и кадар и да видимо да ли се у довољном капацитету та опрема и користи“, рекао је ректор  проф. др Милан Кулић.

Окупљање стручњака са различитих универзитета из региона много доприноси развоју Медицинског факултета. Тенденција је да се од наредне године повећа број учесника из ширег региона, Европе и свијета.

„Конгрес је много значајан јер се потпуно уклапа у стратегију Факултета. Један од главних стратешких циљева јесте истраживање, интернационализација, отварање овог факултета, а овакве ствари као што је Конгрес, гдје се скупљају еминентни професори из региона који размјењују своје идеје из стоматолошке праксе и науке  су много значајне јер доприносе развоју науке и истраживања на нашем факултету“, рекао је вршилац дужности декана Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић.

Фоча постаје престоница стоматологије РС, а докторима пружа значајан вид едукације, каже проф. др  Никола Стојановић, помоћник декана за Студијски програм стоматологија Медицинског факултета у Фочи.

„За ових десет година преко 2000 стоматолога прошло је кроз те видове едукације, и  80 до 100 професора са универзитета,  од Загреба, Београда, ВМА, Крагујевца, Ниша, Подгорице, Косовске Митровице, Скопља. Поносни смо што смо успоставили регионалну сарадњу са свим већим и најзанчајнијим центрима на Балкану како бисмо нашим колегама у РС пружили квалитетан вид едукације“, поручио је др Стојановић.

Једно од предавања које је одржао Зоран Влаховић, професор Медицинског факултета Приштина из Косовске Митровице односило се на напредне технологије у стоматологији које су најпримјењивије у оралној хирургији- имплантологији, ЦБЦТ тродимензионални запис. У пракси је присутан већ око петнаестак година.

„То је нешто што даје трећу димензију у стоматологији, јер постаје неопходност бављења стоматологијом, даје већу сигурност, предвидљивост наших интервенција, пацијенти се осјећају сигурније. То је нешто што постаје тренд у савременој стоматологији“, наводи др Влаховић.  

Професор Стоматолошког факултета у Београду, Александар Тодоровић говорио је о  једној специфичној терапији пацијената, односно изради дефинитивних „all-on“ 4 фиксних зубних надокнада која се примјењује безубим пацијентима код којих не постоје анатомски услови за регуларан број имлантата.

„То је начин збрињавања фиксним зубним надокнадама на редукованом броју инплантата, тачније четири имплантата носе специфичне мостове. То су специфичне технике које захтијевају едукацију,  које треба научити а која може збринути пацијента да се не види да је прешао у безубост. Материјали су савремени и погодни  за естетску надокнаду“,  нагласио је професор Тодоровић.  

Стање стоматологије у РС у последње вријеме је све боље. Дуго времена стоматологија је била у сјенци доктора медицине, а број доктора стоматологије у РС тренутно је око 1200. У процедури је доношење новог закона о медицинској дјелатности гдје ће коначно и стоматологија добити своје поглавље којим ће се комлетно регулисати ова област.

„У оквиру стоматологије постоје поглавља која нису уопште призната нити регулисана. Доношењем закона о стоматолошкој дјелатности ријешиће многе проблеме у РС. Мислим да је то нешто што ће нас довести на корак од ЕУ“, истакао је предсједник Коморе доктора стоматологије Републике Српске Саша Дабић.

На Међународном конгресу учесници су се упознали са најновијим издањима уџбеника и практикума Студијског програма стоматологија Медицинског факултета у Фочи.

 

Извор: Радио Фоча/ Редакција УИС-а