Пашалић: Питање двојних радних односа приоритетно рјешавати

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић изјавио је да је рјешавање радно-правног статуса запослених, посебно професора, био први изазов са којим се суочио доласком на фунцију у октобру прошле године.

Пашалић напомиње да није непознаница да више од деценију на Универзитету има оних који истовремено раде на два, па и више радних мјеста.

“Природно је да они не могу у потпуности извршавати своје радне обавезе, јер је немогуће у исто вријеме бити на два радна мјеста. Ово питање смо одлучно рјешавали потпуно сами без посредовања других институција којима је ово питање било познато. Крај 2017. године дочекали смо са успјешно ријешеним питањем двојних радних односа”, рекао је Пашалић Срни.

Он додаје да су сви случајеви углавном ријешени споразумно, а ријеч је о професорима који су и даље присутни на Универзитету, али са промијењеним радно-правним статусом, усклађеним са законским регулативама.

“Ефекти су вишеструки. Потпуно смо финансијски стабилизовали Универзитет и у 2018. години имаћемо врло позитиван финансијски биланс који ће нам омогућити да примимо нови млади наставни кадар. Уредили смо наставни процес тако да сваки стално запослени наставник мора свакодневно бити на располагању студентима и када одржава наставу и када нема наставне часове. Тиме ћемо елиминисати нередовно одржавање наставе тамо гдје се то понекад дешавало”, истиче Пашалић.

Он наводи да је највећи добитак задржати младе у БиХ, додајући да је то проблем свих земаља западног Балкана, а не само БиХ.

“Улазак младих у студентску популацију у Републици Српској је вишеструко значајно. То значи да су остали у земљи, да се повећава индекс студентске искоришћености, а који ће након завршетка студија бити значајни, високообразовани људски ресурси који су кључни фактор развоја”, сматра Пашалић.

Када је ријеч о уписној политици, Пашалић наводи да то није само проблем високошколских установа и да у његово рјешавање треба да се укључе и послодавци, тржиште рада и бројне друге институције.

“У троуглу образовање-послодавац-тржиште рада је суштина усклађивања уписне политике, задржавања и запошљавања младих високообразованих кадрова”, наводи Пашалић.

Према Пашалићевим ријечима, наставни кадар на Универзитету у Источном Сарајеву је стабилан.

“Ако имате 520 стално запослених професора и сарадника то је добра основа за успјешан рад како у наставном тако и у научно-истраживачком процесу. Томе треба додати и око 300 нерезидената, углавном угледних наставника који изводе наставу на нашем универзитету. Можда ова бројка од 300 звучи астрономски, али подсјећам да их је било 400 на дан мог доласка на позицију вршиоца дужности ректора”, истиче Пашалић.

Коментаришући недавно изнесене захтјеве студената за хитним рјешавањем изградње Студенстких домова у Источном Новом Сарајеву и побољшању студентског стандарда, Пашалић истиче да студентска популација самостално бира своје органе и активно су укључени у све органе Универзитета.

“Желим да нагласим да су Влада Републике Српске и ресорно министарство до сада имали велика улагања у студентски стандард, али и у високо образовање у цјелини. Изграђено је неколико студентских домова, високошколских установа, опремљени објекати и друго. Међутим, студентска популација се бори за још бољи студентски стандард и тако видим њихове захтјеве које су изнијели”, наводи Пашалић.

Он подсјећа да су ова питања већ од раније у опцији и потребно је да се наставе даље активности на реализацији ових планова.

“Увјерен сам да ће у догледно вријеме и та питања бити успјешно реализована. За које вријеме ће се то десити, тешко је прецизирати, али те рокове нико и није императивно поставио”, рекао је Пашалић и додао да је тимски рад најбољи рецепт за успјех.

Извор: Срна