Pašalić: Pitanje dvojnih radnih odnosa prioritetno rješavati

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić izjavio je da je rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenih, posebno profesora, bio prvi izazov sa kojim se suočio dolaskom na funciju u oktobru prošle godine.

Pašalić napominje da nije nepoznanica da više od deceniju na Univerzitetu ima onih koji istovremeno rade na dva, pa i više radnih mjesta.

“Prirodno je da oni ne mogu u potpunosti izvršavati svoje radne obaveze, jer je nemoguće u isto vrijeme biti na dva radna mjesta. Ovo pitanje smo odlučno rješavali potpuno sami bez posredovanja drugih institucija kojima je ovo pitanje bilo poznato. Kraj 2017. godine dočekali smo sa uspješno riješenim pitanjem dvojnih radnih odnosa”, rekao je Pašalić Srni.

On dodaje da su svi slučajevi uglavnom riješeni sporazumno, a riječ je o profesorima koji su i dalјe prisutni na Univerzitetu, ali sa promijenjenim radno-pravnim statusom, usklađenim sa zakonskim regulativama.

“Efekti su višestruki. Potpuno smo finansijski stabilizovali Univerzitet i u 2018. godini imaćemo vrlo pozitivan finansijski bilans koji će nam omogućiti da primimo novi mladi nastavni kadar. Uredili smo nastavni proces tako da svaki stalno zaposleni nastavnik mora svakodnevno biti na raspolaganju studentima i kada održava nastavu i kada nema nastavne časove. Time ćemo eliminisati neredovno održavanje nastave tamo gdje se to ponekad dešavalo”, ističe Pašalić.

On navodi da je najveći dobitak zadržati mlade u BiH, dodajući da je to problem svih zemalјa zapadnog Balkana, a ne samo BiH.

“Ulazak mladih u studentsku populaciju u Republici Srpskoj je višestruko značajno. To znači da su ostali u zemlјi, da se povećava indeks studentske iskorišćenosti, a koji će nakon završetka studija biti značajni, visokoobrazovani lјudski resursi koji su klјučni faktor razvoja”, smatra Pašalić.

Kada je riječ o upisnoj politici, Pašalić navodi da to nije samo problem visokoškolskih ustanova i da u njegovo rješavanje treba da se uklјuče i poslodavci, tržište rada i brojne druge institucije.

“U trouglu obrazovanje-poslodavac-tržište rada je suština usklađivanja upisne politike, zadržavanja i zapošlјavanja mladih visokoobrazovanih kadrova”, navodi Pašalić.

Prema Pašalićevim riječima, nastavni kadar na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu je stabilan.

“Ako imate 520 stalno zaposlenih profesora i saradnika to je dobra osnova za uspješan rad kako u nastavnom tako i u naučno-istraživačkom procesu. Tome treba dodati i oko 300 nerezidenata, uglavnom uglednih nastavnika koji izvode nastavu na našem univerzitetu. Možda ova brojka od 300 zvuči astronomski, ali podsjećam da ih je bilo 400 na dan mog dolaska na poziciju vršioca dužnosti rektora”, ističe Pašalić.

Komentarišući nedavno iznesene zahtjeve studenata za hitnim rješavanjem izgradnje Studenstkih domova u Istočnom Novom Sarajevu i pobolјšanju studentskog standarda, Pašalić ističe da studentska populacija samostalno bira svoje organe i aktivno su uklјučeni u sve organe Univerziteta.

“Želim da naglasim da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo do sada imali velika ulaganja u studentski standard, ali i u visoko obrazovanje u cjelini. Izgrađeno je nekoliko studentskih domova, visokoškolskih ustanova, opremlјeni objekati i drugo. Međutim, studentska populacija se bori za još bolјi studentski standard i tako vidim njihove zahtjeve koje su iznijeli”, navodi Pašalić.

On podsjeća da su ova pitanja već od ranije u opciji i potrebno je da se nastave dalјe aktivnosti na realizaciji ovih planova.

“Uvjeren sam da će u dogledno vrijeme i ta pitanja biti uspješno realizovana. Za koje vrijeme će se to desiti, teško je precizirati, ali te rokove niko i nije imperativno postavio”, rekao je Pašalić i dodao da je timski rad najbolјi recept za uspjeh.

Izvor: Srna