Представници УИС-а учествовали у раду двије међународне конференције у оквиру платформе „Механизам 16+1“

Представници Универзитета у Источном Сарајеву учествовали су у раду двије међународне конференције високог ранга које су одржане 21. и 22. септембра на Универзитету у Новом Саду у оквиру међународне платформе за сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе – „Механизма 16+1“, под окриљем Иницијативе „Један појас – један пут“ (One Belt – One Road Initiative).

Универзитет у Источном Сарајеву представљали су вођа делегације УИС-а проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић и чланови тима декан Саобраћајног факултета Добој доц. др Зоран Ћургуз и руководилац Катедре за синологију Филозофског факултета УИС-а доц. др Бојана Павловић.

Представници УИС-а одржали су низ састанака са представницима универзитета из Кине и европских земаља, на којима је разговарано о могућностима будуће сарадње, као и о закључивању споразума о сарадњи са угледним универзитетима из Кине, Литваније и Румуније.

„Пети дијалог о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе“ (5th China-CEECs Education Policy Dialogue) одржан 21. септембра, окупио је високе представнике ресорних министарстава у области образовања Народне Републике Кине и земаља централне и источне Европе у оквиру “Механизма 16+1”.

„Четврти састанак Конзорцијума институција високог образовања“ (4th Meeting of China-CEECs Higher Education Institutions Consortium) одржан 22. септембра, окупио је највише представнике 80 водећих универзитета из Кине и 16 европских земаља.

Међународна платформа за сарадњу НР Кине и земаља централне и источне Европе (CIEZ) под називом „Механизам 16+1“ усмјерена је на координацију развојних стратегија 17 држава и односи се на сарадњу у областима инвестиција, инфраструктуре, транспорта, науке, образовања, културе, туризма и пољопривреде, са циљем да омогући платформу за убрзани раст и развој. Поред Кине, међународна иницијатива обухвата 16 европских држава: Албанију, Босну и Херцеговину, Бугарску, Црну Гору, Естонију, Хрватску, Летонију, Литванију, Мађарску, Македонију, Пољску, Румунију, Србију, Словачку, Словенију и Чешку.

Представници НР Кине и 16 европских држава, укључујући и БиХ, настоје да, кроз овај модел сарадње у домену високог образовања, пронађу најбоља рјешења за оквир дуалног образовања, интернационализацију студијских програма и обликовање свима доступних образовних ресурса, а у циљу јачања процеса дигитализације друштва.