Успјешно одржана међународна љетна школа „Преиспитивање културе толеранције. Европа, границе и миграције“ на Правном факултету УИС-а

На Правном факултету Пале успјешно је одржана међународна љетна школа о толеранцији у којој су учествовала 22 студента и 10 еминентних предавача из БиХ, Италије, Њемачке, Аустрије, Србије, Румуније, Бугарске и Македоније.

Школа „Преиспитивање културе толеранције. Европа, границе и миграције“ одржана је у периоду од 18. до 23. септембра у организацији Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Сарајеву и Универзитета „Милано-Бикока“ (University of Milano-Bicocca) из Италије.

Сертификати о учешћу у међународној школи толеранције полазницима школе су уручени у петак, 22. септембра, на Правном факултету у Палама, гдје их је посјетио амбасадор Италије у БиХ Њ.Е. Никола Минаси који је честитао ораганизаторима на успјешно реализованој љетној школи.

“Ово је примјер најбоље врсте међународне сарадње која постоји и због тема о којима је ријеч, те због студената који долазе из разних земаља, као и теме која је везана за културу и појам помирења”, поручио је амбасадор Минаси, напомињући да ће Амбасада Италије у БиХ наставити да пружа подршку овој иницијативи.

Према ријечима амбасадора, веома је значајно што у овом пројекту учествују универзитети из Источног Сарајева и Сарајева, а дискусије одржане приликом предавања биле су, како је истакао, отворене и конструктивне.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић оцијенио је да је овогодишња љетна школа успјешно организована, те да организаторима представља нарочиту част посјета италијанског амбасадора.

“Амбасадор је одржао диван говор који није био само куртоазни говор једног амбасадора чија је амбасада и земља покровитељ ове школе, већ је говор био и емоционалан. Он је у свом обраћању говорио о томе како би требалo да иде будућност односа у овом региону и у БиХ”, рекао је проректор Бокоњић.

Наводећи да је са амбасадором Италије договорена помоћ у размјени студената између Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Италији, проректор Бокоњић је нагласио да су овакви догађаји веома значајни за афирмацију и промоцију Универзитета.

Продекан за научно истраживачки рад на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Горан Марковић рекао је да за Правни факултет у Палама, који је други пут домаћин међународне љетње школе, то представља велико признање јер школа окупља студенте из цијеле Европе.

Како је истакао продекан Марковић, предавања су се одвијала на италијанском и енглеском језику, што је представљало прилику да се сви студенти боље упознају, стекну нова искуства и сазнају више о актуелним темама.

Представници три партнерска универзитета поручили су да ће љетна школа о толеранцији наставити да се развија, а овогодишња је званично завршена у суботу, 23. септембра, када су се студенти, учесници школе, са својим менторима договорили о научним радовима које треба да напишу, а који ће бити објављени у књизи љетне школе о толеранцији.

Домаћин сљедеће љетне школе “Преиспитивање културе толеранције”, биће Универзитет „Милано-Бикока“.

Извор фото: СРНА