У Ректорату УИС-а одржана завршна конференција пројекта “One Health”

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана завршна дисеминациона конференција Темпус пројекта „Јавно здравство Западног Балкана – унапређење сектора и развој ‘Једно здравље’ наставне и научне инфраструктуре у државама Западног Балкана“.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић рекао је да се пројекат бави увођењем јединственог здравља за све, појаснивши да то значи да болести које се јављају код животиња – јављају се и код људи, те стога се ради на јединственом приступу дијагностици и лијечењу тих болести.

„Кроз пројекат је развијен мастер програм на Ветеринарском факултету Универзитета у Сарајеву, гдје је Медицински факултет Фоча Универзитета у Источном Сарајеву суорганизатор. Заједнички смо организовали кампању за упис, наши професори предају на том мастер програму, а планирано је и њихово учешће у комисијама за одбрану мастер теза. Направили смо заједничке силабусе курсева за план и програм тог мастер студија“, рекао је проректор Бокоњић.

Он је истакао да је кроз овај пројекат набављена истраживачка опрема за оба факултета који учествују у пројекту. Организоване су и студијске посјете на партнерске универзитете из ЕУ који су укључени у пројекат, на које су ишли истраживачи са ветеринарских и медицинских факултета универзитета укључених у пројекат „Једно здравље“.

Пројекат се завршава у октобру ове године, до тада ће бити организовано још неколико студијских посјета универзитетима у Порту и Милану и направиће се коначна евалуација резултата мастер студија за прву генерацију студената.

Састанку у Ректорату присуствовали су представници партнерских универзитета укључених у пројекат “Public health in the Western Balkans – improvement in the field of public health and development of a “One Health” educational and scientific architecture in Western Balkan countries –ONEHEALTH”.