Представници УИС-а и локалне власти о уписној политици за 2017/2018. академску годину

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана сједница Проширеног колегијума Универзитета којој су присуствовали и представници локалне власти и директор Завода за запошљавање Републике Српске, а тема састанка била је уписна политика за академску 2017/2018. годину и могућности запошљавања дипломираних студената УИС-а.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић истакао је да су се позиву на овај састанак одазвали представници свих општина из дијела Републике Српске који гравитира нашем Универзитету, као и декани факултета УИС-а, како би заједно размотрили како повећати упис студената, као и  како омогућити запошљавање дипломираних студената.

„Ми желимо да чујемо од представника локалних заједница, а имаћемо састанак и са представницима послодаваца, која су потребна занимања која ћемо ми школовати. Разговарали смо и о томе да је потребно организовати оне студијске програме које тражи привреда, што изискује додатне напоре Универзитета за преструктурирање неких студијских програма“, навео је ректор Грујић.

Он је појаснио да УИС, на основу приступа тачним подацима из Завода за запошљавање, има увид у то колико је незапослених из сваког студијског програма, те се на бази тога дискутује да ли је потребно да се замрзну поједини студијски програми или је потребно наставити са њиховим извођењем.

„Има студијских програма на које се већ неколико година уписује изузетно мали број студената. Без обзира на репутацију одређених студијских програма, ми ћемо заједно са Министарством и Универзитетом у Бањој Луци морати разговарати о томе који су то студијски програми који немају перспективу у овом тренутку“, нагласио је ректор Грујић, напомињући да је задовољан знањем студената који завршавају факултете на УИС-у.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да Завод као техничка помоћ стоји на располагању  јавним универзитетима, те да ће им то олакшати дефинисање уписне политике за 2017/2018.годину.

Декан Економског факултета Пале проф. др Љубиша Владушић рекао је да све анализе показују да постоји примјетан пад броја студената који се уписују на факултете Универзитета у Источном Сарајаву, што ствара обавезу да се покрене процес преструктурисања на Универзитету који ће поправити ниво квалитета знања.

Он је нагласио да постоји огромно интересовање младих за студијски програм „Хотелијерство и туризам“ за који ће бити повећана уписна квота у идућој академској години.

„То је једини такав програм на јавним универзитетима у Српској за који млади показују интересовање. Такав кадар је потребан Републици у будућности“, нагласио је декан Владушић.

Декан Технолошког факултета Зворник проф. др Милован Глигорић истакао је да представља групацију факултета који производе технички кадар који је неопходан привреди.

„Технички факултети су у посљедње вријеме модернизовали опрему што је значајно са становишта да су студенти послије студија боље припремљени за праксу и модерне токове. Скоро да нема инжењера који су завршили смјер технологија а да су на бироима“, рекао је декан Глигорић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да битно да Влада Републике Српске схвати колики је значај Универзитета у Источном Сарајеву и да, прије свега у финансијској помоћи, сачува овај Универзитет.

„Влада мора да схвати да је значај Универзитета у Источном Сарајеву већи од значаја Универзитета у Бања Луци. Не желим да минимализирам никога, али истичем да је готово половина РС географски, у академском смислу, наслоњена на УИС и имајући у виду ту специфичност у географској разуђености и тренд који постоји у малим срединама да млади одлазе у веће средине, јако је важно да се Универзитету обезбиједе финансијска средства како би квалитет образовања био што већи“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да постоје и факултети који су због своје специфичности успјели да одрже ниво квалитета наставе и задрже број студената, као што је Медицински факултет у Фочи.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је смјер Пољопривредног факултета УИС-а „Шумарство“ у Власеници изњедрио 700 студената кроз шест генерација и да је већина инжењера и пронашла запослење. Он је истакао значај оснивања новог студијског програма „Механичка обрада дрвета“ који ће бити покренут у Власеници у наредној академској години, јер постоји 500 привредних субјеката којима је потребан тај кадар.