Универзитет у Источном Сарајеву добио лого изврсности у истраживању (HR Excellence in Research)

Европска комисија додијелила је Универзитету у Источном Сарајеву лого изврсности у истраживању (HR Excellence in Research) чиме је УИС уврштен у групу европских универзитета који имају потврду квалитета научно-истраживачког рада и који желе да осигурају квалитетно пословно окружење за своје истраживаче.

Путем овог лога изврсности у истраживању Унвиерзитет је показао своје настојање да буде активно укључен у европски истраживачки простор кроз различите програме путем хармонизације своје легислативе и организационе истраживачке структуре са европским моделом у складу са Европском повељом за истраживаче и Кодексом о запошљавању истраживача.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић рекао је да ће УИС лого изврсности у истраживању користити као значајно обиљежје по којем ће бити препознатљив као један од универзитета који се баве научно-истраживачким и умјетничким радом и имају доста резултата иза себе, те планирају значајно унапређење и придржавање EHEA (Европског подручја високог образовања).

Кориштење овог лога значајно ће допринијети међународној препознатљивости Универзитета у Источном Сарајеву, што је посебно битно приликом аплицирања за међународне пројекте.

Лого изврсности подразумијева да се Универзитет у Источном Сарајеву придржава принципа и начела које је прописала ЕУ Европском повељом за истраживаче и кодексом запошљавања истраживача, када је ријеч о правима и обавезама истраживача и да су процедуре запошљавања на Универзитету усаглашене са европским.

Универзитет у Источном Сарајеву je 7. фебруара 2013. године потписао Декларацију о приступању Европској повељи за истраживаче (European Charter for Researchers) и Кодексу о запошљавању истраживача (Code of Conduct for the Recruitment of Researchers), чиме се обавезао поштовати начела Повеље и Кодекса и ускладити своје правне акте са начелима Повеље и Кодекса.

Европска повеља за истраживаче и Кодекс о запошљавању истраживача су документи Европске комисије чији је циљ осигурати иста права за истраживаче, без обзира на то у којој су европској држави запослени.