„КОМЕТа 2016“ оправдала очекивања научне и стручне јавности

Учесници Конференције „КОМЕТa 2016“ – „Примијењене технологије у машинском инжењерингу”, која је затворена данас на Јахорини, поручили су да мора бити успостављено тројно партнерство „привреда – држава – универзитет“ без кога ниједна држава не може да постане новоиндустријска земља.

„Неопходно је имплементирати принципе четврте индустријске револуције, а производна предузећа у региону посебну пажњу морају посветити модернизацији и оптимизацији производних процеса уз примјену нових технологија како би постигли ефикаснију производњу и конкурентност на свјетском тржишту“, закључак је учесника Конференције „КОМЕТа 2016“.

Како је истакнуто на Конференцији са међународним учешћем коју је организовао Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву од 7. дo 9. децембра у хотелу „Бистрица“, развој нових производа заснован на примјени нових технологија даје један од предуслова за отварање радних мјеста.

„Инжењерски проблеми данас су мултидисциплинарне природе и систем образовања, стога, мора обухватити нови сет вјештина и компетенција. Неопходно је залагати се за што веће интегрисање науке и праксе и заједничке научно-истраживачке пројекте“, поручено је са овог научног скупа.

Овогодишњој Конференцији присуствовао је 121 учесник, изложена су 53 рада, док је 70 учесника било дио 2 округла стола са темама „Образовање машинских инжењера“ и „Могућности сарадње универзитета са привредом“.

Учесници конференције су поручили да број и структура учесника најбоље указују на актуелност теме конференције и заинтересованост научне и стручне јавности.

Представљени су производи, опрема и нова техничка рјешења, а учешће на Конференцији су узеле и приватне компаније из цијеле БиХ. Представљена је књига која је универзитетско издање стручне монграфије ,,Одржавање и дијагностика електрана“ аутора проф. др Ранка Антуновића и др Амира Халепа, као један од резултата сарадње универзитета и привреде.

Било је ријечи и о покретању међународног часописа и публиковању одређеног броја радова који су изложени на Конференцији у постојеће међународне часописе.

„COMETa2016“ – „Conference on Mechanical Engineering Technologies and Application“ оправдала је очекивање, показала садржајни напредак у односу на претходне двије и планирано је да се одржава и даље сваке двије године.

Конференција је затворена одавањем почасти минутом ћутања изненада преминулом угледном академику Влатку Долечеку који је 7. децембра говорио на свечаном отварању овог научног скупа када је истакао да је „присуство младих студената на конференцији добар сигнал да машинско инжењерство иде добрим путем и да ће образовати инжењере за 21. стољеће“.