Одржана међународна конференција на Економском факултету Брчко

Поводом 40 година постојања и рада Економског факултета Брчко као и 55 година високог образовања у Брчком у петак, 11. новембра, одржана је међународна конференција “Партнерство власти, привреде и институција високог образовања у функцији привредног развоја Брчко дистрикта Босне и Херцеговине“.

Учесници научног скупа на Економском факултету Брчко Универзитета у Источном Сарајеву поручили су да Факултет не спроводи само редовне активности него се пуним капацитетом ставио у функцију привредног развоја Брчко дистрикта и унапређења квалитета живота на том подручју.

Отварајући научни скуп градоначелник Брчко дистрикта Анто Домић истакао је да је, захваљујући вођству Факултета, започета нова етапа заједничке сарадње са управом Брчко дистрикта, те да предстоје веће прилике развоја града.

„Желим да закључци овог скупа буду имплементирани како би добре праксе могли искористити и примјењивати. Ово је једна референца и за Брчко дистрикт коју ћемо итекако знати користити у будућност јер не постоји ниједна средина која без добро организоване науке може имати велики успјех“, истакао је Домић.

Декан Економског факултета Брчко доц. др Срђан Лалић нагласио је да научни скуп представља прилику да се потврди улога и значај Економског факултета како у школовању високообразованих кадрова, тако и у научно-истраживачком раду.

„Резултати остварени у протеклих 40 година обавезују све наставнике и сараднике Факултета на још веће залагање и одговорнији рад на афирмацији економске науке и праксе“, истакао је Лалић.

Током одржавања научног скупа потписан је Споразум о сарадњи с Економским факултетом за менаџмент из Манхајма.

Учесници скупа били су бројни професори и еминентни стручњаци из поља економске струке и научно-истраживачког рада, представници Универзитета у Источном Сарајеву, представници Амбасаде Русије у БиХ, као и привредног сектора у Брчком с којима је Факултет развио сарадњу.

На конференцији је учествовало око стотину еминентних аутора и коаутора из 9 држава са 13  универзитета и више од 20 привредних субјеката.