Uspješna saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa kineskim partnerima

Filozofski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je posjetila delegacija Asocijacije za međunarodno razumijevanje iz Pekinga, gdje su predstavnici ove asocijacije, Univerziteta i Fakulteta razgovarali o daljem unapređenju uspješne saradnje s ciljem aktivnog uključenja u incijativu “Pojas i put”.

Potpredsjednik Asocijacije za međunarodno razumijevanje Aj Ping rekao je da je svrha Asocijacije, osnovane 1981. godine, da promoviše razumijevanje između Kine i druigh zemalja.

“Asocijacija je prošle godine pozvala predsjednika Centra za promociju novog puta svile na konferenciju, koja je okupila oko 200 učesnika iz više zemalja, i tako je počela saradnja. Naša posjeta cijeloj BiH i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu predstavlja nastavak tih razgovora”, naveo je Ping.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Kine Univerzitetu i napomenuo da Katedra za sinologiju na Filozofskom fakultetu postoji od 2011. godine, te da ima respektabilan broj studenata, ukupno 110 na prvom ciklusu, kao i šest kineskih lektora i tri profesora.

„To je najbolji put ka daljem razvoju ove katedre i povećanja broja studenata, a sa druge strane, mi smo inicirali da ovaj Univerzitet putem Amabasade NR Kine u BiH  i Vlade Republike Srpske da se kineski jezik uvodi kao pilot projekat u naše onsovne škole, kao fakultativni jezik i nosilac tog projekta je OŠ ‘Sveti Sava’ iz Istočnog Sarajeva“, rekao je rektor Pašalić.

Dekan Filozofskog fakulteta doc. dr Draga Mastilović rekao je da će za 10 dana u Kini biti održana konferencija zemalja “16 plus jedan”, na kojoj će učestvovati i delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što će biti prilika za konkretnije razgovore i saradnju u okviru “Puta svile” i kineskih univerziteta.

“Naš fakultet je jedan od osnivača Asocijacije poslovnih škola `Put svile`, tako da je naša uloga kada je riječ o kineskom jeziku, kulturi i civilizaciji znatno šira, a u narednom periodu obuhvatiće i poslovnu i sve ostale vidove saradnje”, naglasio je dekan Mastilović.

Sasatnku sa kineskom delegacijom prisustvovali su i prorektori Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici lokalne vlasti, profesori i brojni studenti Filozofskog fakulteta.

Kineska Asocijacija za međunarodno razumijevanje okuplja oko 60 civilnih organizacija iz cijelog svijeta i uključeni su u izučavanje inicijative “Pojas i put”, koju je prije nekoliko godina osmislio predsjednik Kine Si Đi Ping.

U okviru inicijative “Pojas i put” Kina će ponuditi 2.500 kratkoročnih posjeta za istraživanje mladim naučnicima iz cijelog svijeta, te obuke za 5.000 naučnika, inženjera, menadžera i uspostaviti 50 zajedničkih laboratorija.