Univerzitetski centar Pale

Univerzitetski centar Pale

Danas su Pale univerzitetski, turistički i kulturni centar Republike Srpske. Na Palama djeluju i četiri fakulteta u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Ekonomski, Filozofski, Pravni i Fakultet za fizičku kulturu.

Opština Pale zauzima površinu od 492 km². Nalazi se u kotlini između Romanije i Jahorine. Danas su Pale univerzitetski, turistički i kulturni centar Republike Srpske.

Područje opštine Pale je izrazito planinskog karaktera, sa nadmorskom visinom od 624 do 1916 m. Najniža tačka je na 624 m nadmorske visine, na zapadnoj strani opštine, gdje se spajaju paljanska i mokranjska Miljacka. Središnji dio opštine Pale zauzima paljanska kotlina, smještena između planinskih masiva: Jahorine sa juga, Gosine sa istoka, Romanije sa sjeveroistoka, Ozrena sa sjevera i sjeverozapada i Trebevića sa zapada. Sjedište opštine je u gradu Pale. Pale su smještene u samoj kotlini, koja sa pribrežjem zauzima površinu od oko 8,5 km². Smještene su na nadmorskoj visini od 820 m.

Pale su prema geografsko-prirodnim osobinama odavno poznate kao klimatsko lječilište i izletište. Ljepota okoline, čist vazduh i blizina skijaških terena na Jahorini predstavljaju prirodnu dispoziciju i realnu osnovu za razvoj turizma.Nosioci razvoja na području Paljanske opštine su industrija, šumarstvo, ugostiteljsko-turističke djelatnosti i trgovina. Zbog geografskih i klimatskih karakteristika područja, djelatnost poljoprivrede je slabije razvijena. Po završetku ratnih dejstava, počeo je razvoj i u oblasti građevinarstva, a naročito u oblasti male privrede. Industrijski razvoj na Paljanskoj opštini uglavnom je orijentisan na metalnu, drvnu i tekstilnu industriju.Područje opštine Pale svojim prirodnim uslovima pogoduje razvoju ugostiteljsko-turističke privrede. Vrlo je privlačan za turiste Olimpijski centar Jahorina, sa prekrasnim terenima za skijanje, gdje zimska sezona traje pet mjeseci. Smučarima i drugim turistima stoji na raspolaganju više od 20 km dobro uređenih staza za alpsko smučanje povezanih sa sedam žičara i šest ski-liftova, savremena ski-škola i ski-servis.

Osim pogodnosti za zimski turizam, opština Pale raspolaže i izvrsnim uslovima za lovni turizam, sa izvanrednim lovištima povezanim magistralnim, regionalnim i šumskim putevima, kao i lovačkim domovima.Od prirodnih znamenitosti, najznačajnija je pećina Orlovača, koja je uređena za turističke posjete.

Na Palama se nalazi veći broj kulturnih institucija i redovno se održavaju kulturne manifestacije kao što su: Likovna kolonija Pale, Art simpozijum “Jahorina”, Festival ekološkog i turističkog filma “Jahorinafest”, Dječiji festival “Djeca pjevaju hitove”, Dani Duška Trifunovića u Palama, Balkanski festival frule u Palama, Revija srpskog dokumentarnog filma. U Palama se nalazi pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice osnovana početkom 20. vijeka. Na Palama djeluju i četiri fakulteta u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Ekonomski, Filozofski, Pravni i Fakultet za fizičku kulturu.

Razvoj sporta u opštini Pale je počeo tridesetih godina 20. vijeka, kada se Paljani počinju ozbiljnije baviti sportskim aktivnostima. U početku su to bili skijanje i fudbal, da bi danas imali 25 registrovanih sportskih klubova. Pale su sjedište fudbalskog kluba Romanija.