Univerzitetski centri

Univerzitetski centri

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima 10 univerzitetskih centara

Univerzitetski centar Trebinje

Trebinje je grad i sjedište istoimene opštine u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Ime grada potiče ili od latinske riječi tribunus ((tribunus militum je zapovjednik jedne veće ili više manjih jedinica rimske vojske) ili od slovenske riječi treb, što znači žrtva (žrtvovati).

Univerzitetski centar Zvornik

Grad Zvornik leži na istočnim obroncima Majevice na nadmorskoj visini od 146 metara. U Zvorniku je sjedište Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Opština Zvornik graniči se sa opštinama Bratunac, Milići, Vlasenica, (na jugu), Šekovići, Osmaci, Kalesija, (na zapadu), Lopare, Uglјevik i Bijelјina (na sjeveru), a na istoku sa Republikom Srbijom i njenom opštinom Mali Zvornik i gradom Loznica.

Univerzitetski centar Foča

Foča je i univerzitetski grad. Pored Medicinskog fakulteta u Foči se nalazi i Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški”. Duga, bogata i zanimlјiva je hronika istorijskih zbivanja vezanih za Foču i njenu okolinu. Pisani dokumenti govore da je ovaj grad sa razvijenom trgovinom postojao još 1368. godine i da je kroz njega prolazio karavanski “Dubrovački put” povezujući Jadran sa sjeverom zemlјe.

Univerzitetski centar Bijelјina

Bijelјina je smještena u Semberiji, i predstavlјa raskršće puteva za Srbiju, Hrvatsku i unutrašnjost Bosne. Smještena u ravnoj i plodnoj Semberiji, u blizini rijeka Drine i Save, ispod planine Majevice. U Bijelјini na javnim i privatnim fakultetima studira preko 5.000 studenata, što pobolјšava starosnu i obrazovnu strukturu radne snage, budući da veliki broj visokoobrazovanih mladih stručnjaka nakon završetka studija ostaje u Bijelјini.

Univerzitetski centar Pale

Danas su Pale univerzitetski, turistički i kulturni centar Republike Srpske. Na Palama djeluju i četiri fakulteta u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Ekonomski, Filozofski, Pravni i Fakultet za fizičku kulturu.

Univerzitetski centar Brčko

Brčko Distrikt je administrativna jedinica Bosne i Hercegovine sa vlastitom upravom, koja formalno pripada objema entitetima koji čine BiH – Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Distrikt se nalazi u sjeveroistočnoj Bosni. Distrikt je pod međunarodnom upravom. Sjedište distrikta je grad Brčko.

Univerzitetski centar Lukavica

Istočno Sarajevo, ranije Srpsko Sarajevo je grad u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Nalazi se u njenom istočnom dijelu uz glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo sa kojim, u geografskom i infrastrukturnom smislu, čini jednu cjelinu.

Univerzitetski centar Doboj

Doboj je regionalni obrazovni centar u kome je lociran velik broj srednjih škola: Gimnazija Jovan Dučić, Medicinska škola, Metalska škola, Ekonomska i trgovinska škola, Saobraćajna i elektro škola, Upravna, ugostitelјska i ŠUP škola. Takođe, Doboj je i univerzitetski grad u kome je smješten veliki broj visokoškolskih ustanova kao i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Univerzitetski centar Vlasenica

Opština Vlasenica je smještena u istočnom dijelu Republike Srpske, pripada sarajevsko-zvorničkoj regiji, u dijelu srednjeg Podrinja. Obrazovna djelatnost u cjelini je objedinjena kroz osnovnu školu, srednjoškolski centar i odjelјenje studijskog programa šumarstva, Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Univerzitetski centar Srebrenica

Srebrenica je gradsko naselјe i sjedište istoimene opštine u istočnom dijelu Republike Srpske, Bosni i Hercegovini. Pored kulturnih, obrazovna djelatnosti su objedinjene kroz osnovnu školu, srednjoškolski centar i odjelјenje, Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.