На Правном факултету одржан највећи научни скуп у области права на простору бивше Југославије

У суботу, 5. новембра 2022. године, на Правном факултету одржан је 11. Научни скуп поводом Дана Правног факултета, на општу тему „Право између стварања и тумачења“. На скупу је учествовало 177 аутора и коаутора са четири континента из 20 држава (Русија, Грчка, Италија, Мађарска, Шпанија, Француска, Уједињено Краљевство, Бугарска, Румунија, Белгија, Финска, Мексико, Колумбија, Перу, Србија, Сјеверна Македонија, Хрватска, Словенија, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су саопштили 151 реферат на српском, руском, енглеском, италијанском, односно матерњим језицима учесника.

Према броју аутора, држава из којих долазе, броју реферата, као и броју и значају суорганизатора, Научни скуп поводом Дана Правног факултета највећи је научни скуп у области права који је у посљедње двије године одржан на простору бивше Југославије и један је од већих на тлу цијеле Европе. Суорганизатори научног скупа су Европска организација за јавно право, Међународни савез правника, Институт за упоредно право, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу, чији представници су учествовали у раду скупа. У име суорганизатора, учеснике скупа поздравили су предсједник Европске организације за јавно право проф. др Спиридон Флогаитис, предсједник Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу, предсједник Управног одбора Института за криминолошка и социолошка истраживања и члан Предсједништва Међународног удружења правника академик проф. др Станко Бејатовић и директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић.

Око половина реферата саопштена је уживо у просторијама Правног факултета у Палама, а остатак је саопштен онлајн, путем Зум платформе. Рад се одвијао на пленарном засједању на коме су угледни правници европског и свјетског реномеа саопштили уводне реферате. Потом је услиједио рад на осам секција које су се упоредо одвијале уз рад уживо и онлајн. На крају, скуп је закључен уз захвалност свим учесницима и суорганизаторима са жељом за наставком сарадње у годинама пред нама.

Научни скуп који је одржан доказ је регионалног, европског али и свјетског угледа који има Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву. Повјерење које су Правном факултету указале међународне научноистраживачке организације и удружења својим суорганизаторством, као и истакнути правници свјетског угледа својим учешћем на скупу, показали су да је наш факултет стасао у једну од најозбиљнијих и најугледнијих установа у области правне науке на цијелом простору југо-источне Европе али и шире.

Одржавање 11. Научног скупа поводом Дана Правног факултета подржао је предсједник Републике Српске, г. Милорад Додик, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Адвокатска Комора Републике Српске, Нотарска комора Републике Српске, те органи неколико локалних самоуправа. Свима њима овим путем искрено захваљујемо.