Na Pravnom fakultetu održan najveći naučni skup u oblasti prava na prostoru bivše Jugoslavije

U subotu, 5. novembra 2022. godine, na Pravnom fakultetu održan je 11. Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta, na opštu temu „Pravo između stvaranja i tumačenja“. Na skupu je učestvovalo 177 autora i koautora sa četiri kontinenta iz 20 država (Rusija, Grčka, Italija, Mađarska, Španija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Rumunija, Belgija, Finska, Meksiko, Kolumbija, Peru, Srbija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su saopštili 151 referat na srpskom, ruskom, engleskom, italijanskom, odnosno maternjim jezicima učesnika.

Prema broju autora, država iz kojih dolaze, broju referata, kao i broju i značaju suorganizatora, Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta najveći je naučni skup u oblasti prava koji je u posljednje dvije godine održan na prostoru bivše Jugoslavije i jedan je od većih na tlu cijele Evrope. Suorganizatori naučnog skupa su Evropska organizacija za javno pravo, Međunarodni savez pravnika, Institut za uporedno pravo, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu, čiji predstavnici su učestvovali u radu skupa. U ime suorganizatora, učesnike skupa pozdravili su predsjednik Evropske organizacije za javno pravo prof. dr Spiridon Flogaitis, predsjednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu, predsjednik Upravnog odbora Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i član Predsjedništva Međunarodnog udruženja pravnika akademik prof. dr Stanko Bejatović i direktor Instituta za uporedno pravo prof. dr Vladimir Čolović.

Oko polovina referata saopštena je uživo u prostorijama Pravnog fakulteta u Palama, a ostatak je saopšten onlajn, putem Zum platforme. Rad se odvijao na plenarnom zasjedanju na kome su ugledni pravnici evropskog i svjetskog renomea saopštili uvodne referate. Potom je uslijedio rad na osam sekcija koje su se uporedo odvijale uz rad uživo i onlajn. Na kraju, skup je zaključen uz zahvalnost svim učesnicima i suorganizatorima sa željom za nastavkom saradnje u godinama pred nama.

Naučni skup koji je održan dokaz je regionalnog, evropskog ali i svjetskog ugleda koji ima Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Povjerenje koje su Pravnom fakultetu ukazale međunarodne naučnoistraživačke organizacije i udruženja svojim suorganizatorstvom, kao i istaknuti pravnici svjetskog ugleda svojim učešćem na skupu, pokazali su da je naš fakultet stasao u jednu od najozbiljnijih i najuglednijih ustanova u oblasti pravne nauke na cijelom prostoru jugo-istočne Evrope ali i šire.

Održavanje 11. Naučnog skupa povodom Dana Pravnog fakulteta podržao je predsjednik Republike Srpske, g. Milorad Dodik, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Advokatska Komora Republike Srpske, Notarska komora Republike Srpske, te organi nekoliko lokalnih samouprava. Svima njima ovim putem iskreno zahvaljujemo.