Наставници Универзитета у Источном Сарајеву на листи 2% научника на свијету са највећим утицајем цитираности

Један од највећих свјетских издавача научне литературе Elsevier BV објавио је листу од 2% научника на свијету са највећим утицајем цитираности у каријери. На листи научника који су међу 2% најбољих на свијету по утицају цитираности у току 2020. године, налазе се два наставника са Универзитета у Источном Сарајеву: проф. др Мирјана Максимовић са Електротехничког факултета Источно Сарајево и доц. др Жељко Стевић са Саобраћајног факултета Добој. Они су једини наставници са универзитета из Републике Српске који су се нашли на овој престижној листи.

Укупно 6 истраживача из Босне и Херецеговине се налази на листи 2% научника на свијету са највећим утицајем цитираности.

Листа је доступна на интернет страници: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3

У чланку “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” објављеном у PLoS Biology, који потписују професори Јohn PA Ioannidis, Kevin W Boyack и Jeroen Baas са Универзитета Станфорд у Калифорнији (Сједињене Америчке Државе) (Stanford University, California, USA), листа од 2% научника креирана је на основу анализе података доступних у бази података SCOPUS.

На листи на којој се налази више од 100.000 научника, налазе се стандардизоване информације о цитираности, h-индексу, hm-индексу, прилагођеном коауторству, цитатима научних радова на различитим позицијама аутора у анализираном раду и укупном показатељу утицаја цитираности. Научници су класификовани у 22 научне области и 176 научних грана.