Nastavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu na listi 2% naučnika na svijetu sa najvećim uticajem citiranosti

Jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature Elsevier BV objavio je listu od 2% naučnika na svijetu sa najvećim uticajem citiranosti u karijeri. Na listi naučnika koji su među 2% najbolјih na svijetu po uticaju citiranosti u toku 2020. godine, nalaze se dva nastavnika sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu: prof. dr Mirjana Maksimović sa Elektrotehničkog fakulteta Istočno Sarajevo i doc. dr Želјko Stević sa Saobraćajnog fakulteta Doboj. Oni su jedini nastavnici sa univerziteta iz Republike Srpske koji su se našli na ovoj prestižnoj listi.

Ukupno 6 istraživača iz Bosne i Herecegovine se nalazi na listi 2% naučnika na svijetu sa najvećim uticajem citiranosti.

Lista je dostupna na internet stranici: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3

U članku „Updated science-wide author databases of standardized citation indicators“ objavlјenom u PLoS Biology, koji potpisuju profesori John PA Ioannidis, Kevin W Boyack i Jeroen Baas sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji (Sjedinjene Američke Države) (Stanford University, California, USA), lista od 2% naučnika kreirana je na osnovu analize podataka dostupnih u bazi podataka SCOPUS.

Na listi na kojoj se nalazi više od 100.000 naučnika, nalaze se standardizovane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu, prilagođenom koautorstvu, citatima naučnih radova na različitim pozicijama autora u analiziranom radu i ukupnom pokazatelјu uticaja citiranosti. Naučnici su klasifikovani u 22 naučne oblasti i 176 naučnih grana.