Састанак представника Универзитета у Источном Сарајеву и Токијског пољопривредног универзитета

Представници Универзитета у Источном Сарајеву и Токијског пољопривредног универзитета у сриједу, 28. октобра, одржали су округли сто о развоју сарадње у оквиру наставних и научноистраживачких активности два универзитета у будућем периоду.

Ово је био иницијални састанак између представника два универзитета, након потписаног споразума о билатералној сарадњи 1. октобра ове године, а одржан је путем ZOOM платформе.

На састанку су представљене научноистразивачке и образовне дјелатности и потенцијали Универзитета у Источном Сарајеву, нарочито три факултета: Пољопривредног факултета, Технолошког факултета и Факултета за пословну економију Бијељина, као и Факултета за екологију и животну средину Пољопривредног универзитета из Токија.

Посебна пажња била је посвећена представницима студената два универзитета који су активно учествали у дискусији.

Састанку су присуствовали координатор за међународну сарадњу Пољопривредног универзитета у Токију, декан Факултета за екологију и животну средину проф. др. Masashi Koyanagawa и замјеник декана проф. др Machito Mihara.

У име Универзитета у Источном Сарајеву састанку су присуствовали  проректор за науку, истраживање и развој доц. др Јелена Крунић, проректор за међународну сарадњу и осиграње квалитета доц. др Марко Гутаљ, декан Факултета за пословну економију доц. др Весна Петровић, продекан за науку, истраживање и развој Пољопривредног факултета проф. др Татјана Крајишник и виши асистент Технолошког факултета Данијела Рајић.

Ово је био први у низу планираних састанака на ову тему који ће пaртнери из Токија у наредном периоду одржати са универзитетима из: Камбоџе “Royal University of Agriculture”, Мексика “Universidad Autónoma Chapingo”, Непала “Agriculture and Forestry University”, Њемачке “Osnabrück University of Applied Sciences”, Тајланда “Khon Kaen University” и Велике Британије “University of the Highlands and Islands”.