Sastanak predstavnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Tokijskog poljoprivrednog univerziteta

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Tokijskog poljoprivrednog univerziteta u srijedu, 28. oktobra, održali su okrugli sto o razvoju saradnje u okviru nastavnih i naučnoistraživačkih aktivnosti dva univerziteta u budućem periodu.

Ovo je bio inicijalni sastanak između predstavnika dva univerziteta, nakon potpisanog sporazuma o bilateralnoj saradnji 1. oktobra ove godine, a održan je putem Zoom platforme.

Na sastanku su predstavljene naučnoistrazivačke i obrazovne djelatnosti i potencijali Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naročito tri fakulteta: Poljoprivrednog fakulteta, Tehnološkog fakulteta i Fakulteta za poslovnu ekonomiju Bijeljina, kao i Fakulteta za ekologiju i životnu sredinu Poljoprivrednog univerziteta iz Tokija.

Posebna pažnja bila je posvećena predstavnicima studenata dva univerziteta koji su aktivno učestvali u diskusiji.

Sastanku su prisustvovali koordinator za međunarodnu saradnju Poljoprivrednog univerziteta u Tokiju, dekan Fakulteta za ekologiju i životnu sredinu prof. dr. Masashi Koyanagawa i zamjenik dekana prof. dr Machito Mihara.

U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu sastanku su prisustvovali  prorektor za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Jelena Krunić, prorektor za međunarodnu saradnju i osigranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalj, dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju doc. dr Vesna Petrović, prodekan za nauku, istraživanje i razvoj Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Tatjana Krajišnik i viši asistent Tehnološkog fakulteta Danijela Rajić.

Ovo je bio prvi u nizu planiranih sastanaka na ovu temu koji će partneri iz Tokija u narednom periodu održati sa univerzitetima iz: Kambodže “Royal University of Agriculture”, Meksika “Universidad Autónoma Chapingo” , Nepala “Agriculture and Forestry University”, Njemačke “Osnabrück University of Applied Sciences”, Tajlanda “Khon Kaen University” i Velike Britanije “University of the Highlands and Islands”.