Студенти и професори Пољопривредног факултета обиљежили Свјетски дан шума

Студенти и професори Пољопривредног факултета, студијског програма Шумарство свечаном академијом и пригодним културно-умјетничким програмом обиљежили су 20. марта Свјетски дан шума у амфитеатру Факултета у Власеници.

Вршилац дужности проректора за науку, истраживање и развој доц. др Синиша Берјан обратио се присутним у својству представника Универзитета у Источном Сарајеву, али и професора и колега на одсјеку Шумарство у Власеници, нагласивши колико је важно  ширити свијест о значају шума.

„Морам да поменем двије особе, најзаслужније за развој одсјека Шумарство у Власеници- доскорашњег декана проф. др Весну Милић и тадашњег народног посланика, а сада начелника општине Власеница Мирослава Краљевића, који су дали велики допринос у формирању овог студијског програма“, истакао је доц. др Синиша Берјан.

Декан Пољопривредног факултета доц. др Дејана Станић осврнула се на планове у вези са студијским програмом Шумарство у Власеници.

„Шуме покривају преко 30 посто копнених површина планете и представљају најразноврснији екосистем који утиче на активности и функцију свих других екосистема. Шуме имају заслужени епитет ‘плућа биосфере’ и због свих својих својстава веома су значајне за цјелокупни опстанак човјечанства и морамо их чувати, не само један дан, него сваког дана. С обзиром на важност овог студијског програма, наше активности у наредном периоду усмјерене су на развој, формирање нових катедри и пријем нових наставника и сарадника“, истакла је доц. др Дејана Станић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, поводом обиљежавања Свјетског дана шума, изразио је задовољство што одсјек Шумарство у Власеници постаје један од најперспективнијих на Универзитету.

„Од 2011. године, када је у Власеници почео са радом студијски одсјек Шумарство, у склопу Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, трудимо се да у сваком сегменту подржимо и побољшамо услове за рад и студирање. Посебно треба истаћи чињеницу да је већина оних који су завршили овај одсјек већ нашла запослење, што и јесте суштина – да се школују профитабилни кадрови, они који ће се запошљавати.“, истакао је начелник Краљевић.

Културно – умјетнички програм обогатили су др Љубо Шкиљевић, професор Музичке академије УИС-а, студенти Шумарства, као и ученици ОШ „Вук Караџић“ и СШЦ „Милорад Влачић“ из Власенице.

Манифестацији су приствовали студенти, представници локалних институција и установа, као и други гости.