Studenti i profesori Polјoprivrednog fakulteta obilјežili Svjetski dan šuma

Studenti i profesori Polјoprivrednog fakulteta, studijskog programa Šumarstvo svečanom akademijom i prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilјežili su 20. marta Svjetski dan šuma u amfiteatru Fakulteta u Vlasenici.

Vršilac dužnosti prorektora za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Siniša Berjan obratio se prisutnim u svojstvu predstavnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i profesora i kolega na odsjeku Šumarstvo u Vlasenici, naglasivši koliko je važno  širiti svijest o značaju šuma.

„Moram da pomenem dvije osobe, najzaslužnije za razvoj odsjeka Šumarstvo u Vlasenici- doskorašnjeg dekana prof. dr Vesnu Milić i tadašnjeg narodnog poslanika, a sada načelnika opštine Vlasenica Miroslava Kralјevića, koji su dali veliki doprinos u formiranju ovog studijskog programa“, istakao je doc. dr Siniša Berjan.

Dekan Polјoprivrednog fakulteta doc. dr Dejana Stanić osvrnula se na planove u vezi sa studijskim programom Šumarstvo u Vlasenici.

„Šume pokrivaju preko 30 posto kopnenih površina planete i predstavlјaju najraznovrsniji ekosistem koji utiče na aktivnosti i funkciju svih drugih ekosistema. Šume imaju zasluženi epitet ‘pluća biosfere’ i zbog svih svojih svojstava veoma su značajne za cjelokupni opstanak čovječanstva i moramo ih čuvati, ne samo jedan dan, nego svakog dana. S obzirom na važnost ovog studijskog programa, naše aktivnosti u narednom periodu usmjerene su na razvoj, formiranje novih katedri i prijem novih nastavnika i saradnika“, istakla je doc. dr Dejana Stanić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kralјević, povodom obilјežavanja Svjetskog dana šuma, izrazio je zadovolјstvo što odsjek Šumarstvo u Vlasenici postaje jedan od najperspektivnijih na Univerzitetu.

„Od 2011. godine, kada je u Vlasenici počeo sa radom studijski odsjek Šumarstvo, u sklopu Polјoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, trudimo se da u svakom segmentu podržimo i pobolјšamo uslove za rad i studiranje. Posebno treba istaći činjenicu da je većina onih koji su završili ovaj odsjek već našla zaposlenje, što i jeste suština – da se školuju profitabilni kadrovi, oni koji će se zapošlјavati.“, istakao je načelnik Kralјević.

Kulturno – umjetnički program obogatili su dr Ljubo Škilјević, profesor Muzičke akademije UIS-a, studenti Šumarstva, kao i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ i SŠC „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice.

Manifestaciji su pristvovali studenti, predstavnici lokalnih institucija i ustanova, kao i drugi gosti.