Svečano otvorena međunarodna naučno-praktična konferencija na Filozofskom fakultetu UIS-a

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano otvorena 8. međunarodna naučno-praktična konferencija „Slovenski svijet: geoekonomija, sigurnost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bosanskohercegovački dijalog“ koja je okupila eminentne stručnjake iz Rusije i naše zemlјe.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić otvorio je konferenciju, izrazivši uvjerenje da će još jedna konferencija doprinijeti međunarodnoj prepoznatlјivosti i vidlјivosti UIS-a.

Prema njegovim riječima, na skupu se govori o odnosima Rusije i Balkana sa geoopolitičkog, demografskog i ekonomskog stanovišta.

„Mi sa Rusijom imamo odnose kroz tri stuba. Jedan je vrlo značajan, a to je da je Rusija članica Savjeta bezbjednosti UN i ima pravo veta, drugi stub jeste ekonomska saradnja u kojoj Rusija ima sve veći uticaj, pogotovo u okviru energetskog sektora. Treći stub jesu demografske perspektive Rusije i zapadnog Balkana koje su i dalјe u recesiji”, istakao je v.d. rektora Pašalić.

Napominjući izuzetan značaj međunarodne saradnje, v.d. rektora Pašalić je podsjetio da Univerzitet ima izuzetnu saradnju i odnose, ne samo sa Rusijom, nego i sa Kinom.

“Imamo osnovan njihov centar, Odsjek za kineski jezik za koji vlada veliko interesovanje. Nedavno smo potpisali sporazum i sa Rumunijom. Kroz naučne skupove treba da dođemo do rezultata kako bi nastavili saradnju i intenzivirali je na evroazijskom prostoru”, rekao je profesor Pašalić.

Rektor Sibirske škole korporativnog upravlјanja iz Omska prof. dr Roman Vlasov istakao je da uzajamni odnosi između Republike Srpske i Ruske Federacije zahtijevaju formiranje novih projekata, programa, zajedničkog razvoja u ekonomskoj, političkoj, obrazovnoj, društvenoj i drugim sferama javnog života.

„Zaklјučci ove konferencije koji će biti u dokumentu konferencije, omogućiće da našu uzajamnu saradnju konkretizujemo i da je praktično usmjerimo, a što će doprinijeti da riješimo te postavlјane zadatke na novom savremenom nivou, koji uklјučuje interese i specifičnosti slovenskog svijeta čiji smo mi predstavnici“, rekao je Vlasov.

Dekan Filozofskog fakulteta doc. dr Draga Mastilović naglasio je da je Filozofski fakultet jedan od rijetkih koji se može pohvaliti činjenicom da ima studente u razmjeni od Kine, preko Rusije, Mađarske, Slovenije i Francuske do Španije, te da će tu bogatu međunarodnu saradnju nastaviti da razvijaju u narednom periodu.

“Na konferenciji se raspravlјa o evroazijskom prostoru, njegovom značaju i uvezivanju država Balkana, ne samo Republike Srpske. Imamo niz konkretnih prijedloga, među kojima je da se na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu osnuje Centar za ruske studije koje će obuhvatati sve segmente izučavanja i saradnje kada je u pitanju ruski jezik, ruska kultura”, istakao je dekan Mastilović.

U okviru današnje, 8. međunarodne naučno-praktične konferencije, v.d. rektora UIS-a prof. dr Stevo Pašalić i rektor Sibirske škole korporativnog upravlјanja iz Omska prof. dr Roman Vlasov potpisali su Sporazum o saradnji koji podrazumijeva i osnivanje Ruskog centra čiji bi osnivači, uz Univerzitet u Istočnom Sarajevu, bili i “Viša biznis škola” i Sibirska škola korporativnog menadžmenta.

Svečanom otvaranju naučno-praktične konferencije na Filozofskom fakultetu u Palama prisustvovali su prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, v.d. prorektora za nastavu doc. dr Vera Ćevriz-Nišić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić, zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Pjotr Frolov, načelnik opštine Pale Boško Jugović, te brojni profesori i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.