Mašinski fakultet UIS-a najbolјa naučno-istraživačka organizacija u Republici Srpskoj

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu nagrađen je kao najbolјa naučno-istraživačka organizacija na svečanoj akademiji u okviru sedmog Festivala nauke u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Isto priznanje dodijelјeno je i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Ranko Antunović rekao je da je ova ustanova poslјednjih godina veliku pažnju posvetila naučno-istraživačkom radu i opremanju laboratorija.

“Zahvalјujući, prije svega, Vladi Srpske i Ministarstvu nauke i tehnologije, uspjeli smo modernizovati istraživački prostor i kupiti laboratorijsku opremu, tako da smo posebnu pažnju posvetili istraživanju za privredu”, rekao je dekan Antunović.

On je istakao da Fakultet svake godine organizuje međunarodne skupove na kojima učestvuju stručnjaci i privrednici, a cilј je da se sagledaju realne mogućnosti primjene novih tehnologija u proizvodnim procesima.

Na svečanoj akademiji održanoj 15. novembra u Dječijem pozorištu Srpske u Banjoj Luci, nagrade su uručene i najbolјim mladim istraživačima i istraživačkim organizacijama za najbolјi naučni časopis i naučnu knjigu u 2017. godini.

Za najbolјeg mladog istraživača prvog ciklusa studija proglašen je Aleksandar Drinić iz Prijedora, drugog ciklusa studija Petar Golijanin iz Trnova, a za najbolјeg mladog istraživača trećeg ciklusa studija Želјko Stević iz Doboja.

Nagradu za najbolјi naučni časopis dobio je časopis “Agro znanje” Polјoprivrednog fakulteta u Banjaluci, a za najbolјu naučnu knjigu izabrana je monografija “Metal cutting – theory and application”, čiji je izdavač Mašinski fakultet u Banjoj Luci.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da se na ovaj način nastoji promovisati i podstaći razvoj naučno-istraživačkog rada na ovim prostorima, te da je Vlada Srpske opredijelјena za tehnološki razvoj.

Svečanosti uručenja nagrada prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Slaviša Molјević, te predstavnici drugih naučno-istraživačkih i visokoškolskih ustanova i studenti.

Izvor: SRNA/VEB redakcija

Izvor foto: Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske