Машински факултет УИС-а најбоља научно-истраживачка организација у Републици Српској

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву награђен је као најбоља научно-истраживачка организација на свечаној академији у оквиру седмог Фестивала науке у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске.

Исто признање додијељено је и Машинском факултету Универзитета у Бањој Луци.

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Ранко Антуновић рекао је да је ова установа посљедњих година велику пажњу посветила научно-истраживачком раду и опремању лабораторија.

“Захваљујући, прије свега, Влади Српске и Министарству науке и технологије, успјели смо модернизовати истраживачки простор и купити лабораторијску опрему, тако да смо посебну пажњу посветили истраживању за привреду”, рекао је декан Антуновић.

Он је истакао да Факултет сваке године организује међународне скупове на којима учествују стручњаци и привредници, а циљ је да се сагледају реалне могућности примјене нових технологија у производним процесима.

На свечаној академији одржаној 15. новембра у Дјечијем позоришту Српске у Бањој Луци, награде су уручене и најбољим младим истраживачима и истраживачким организацијама за најбољи научни часопис и научну књигу у 2017. години.

За најбољег младог истраживача првог циклуса студија проглашен је Александар Дринић из Приједора, другог циклуса студија Петар Голијанин из Трнова, а за најбољег младог истраживача трећег циклуса студија Жељко Стевић из Добоја.

Награду за најбољи научни часопис добио је часопис “Агро знање” Пољопривредног факултета у Бањалуци, а за најбољу научну књигу изабрана је монографија “Metal cutting – theory and application”, чији је издавач Машински факултет у Бањој Луци.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да се на овај начин настоји промовисати и подстаћи развој научно-истраживачког рада на овим просторима, те да је Влада Српске опредијељена за технолошки развој.

Свечаности уручења награда присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Славиша Мољевић, те представници других научно-истраживачких и високошколских установа и студенти.

Извор: СРНА/ВЕБ редакција

Извор фото: Министарство науке и технологије Републике Српске