U Trebinju otvorena izložba “Paralelni svjetovi” studenata likovnih akademija iz Trebinja, Širokog Brijega i Sarajeva

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju 12. decembra otvorena je izložba fotografija „Paralelni svjetovi“, gdje je 12 studenata likovnih akademija iz Trebinja, Širokog Brijega i Sarajeva kroz više fotografija, rađenih u različitim tehnikama, pokazalo svoje viđenje te teme.

Studenti su kroz svoje radove, zapravo, prikazali kako doživljavaju BiH i njeno društvo u odnosu na razvijenije evropske zemlje u koje mladi najčešće odlaze ili ih uzimaju kao reper demokratskih vrijednosti.

Mlade umjetnice i umjetnici nastojali su da pokažu lične doživljaje svoje zemlje i kroz umjetnost ispolje ono što im smeta, ali i ono što ih očarava u njihovom okruženju.

Autori su imali potpuno drugačije pristupe temi „Paralelni svjetovi“, od kritike nemara prema očuvanju životne sredine, inspiracije trudom i naporima koje ljudi ulažu da zarade novac, opčinjenosti prirodnim ljepotama napuštenih seoskih imanja u različitim krajevima BiH, i to su, svako na sebi svojstven način, pretočili u različite kolaže fotografija.

Studentskim radovima zadovoljan je i viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu Igor Dutina.

“Svako je pokazao potpuno drugačiji pristup i nisu svi bili baš potpuno kritični ili samokritični prema društvu u kome živimo, što je jako dobro”, naveo je Dutina i naglasio da su u ovom projektu sa trebinjske Akademije učestvovale isključivo studentkinje.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega Svetislav Cvetković rekao je da je pozitivno iznenađen načinom na koji su studenti, koji nisu imali mnogo vremena da se pripreme, odgovorili na zadatke.

“Kultura je ta koja nas spaja, znate kakve su prilike u BiH, kultura je ta koja gradi mostove, pogotovo kad su u pitanju mladi ljudi, kao u ovakvim projektima. Mislim da bi se ovim projektima trebalo davati malo više pažnje“, zaključio je Cvetković.

Fuad Avdagić iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je i organizator izložbe, rekao je da je glavni cilj projekta bio da okupe mlade umjetnike, te da se svi zajedno zapitaju gdje se BiH nalazi danas u odnosu na neke zapadnoevropske zemlje, kao i da se mladim ljudima pruži platforma na kojoj bi mogli u potpunosti da se izraze.

Projekat u okviru koga je nastala ova izložba realizovan je uz pomoć Gete instituta.

Izložbena postavka će u Trebinju biti do 14. decembra, a nakon toga seli se u Široki Brijeg, dok je sarajevska publika već imala priliku da je vidi.