У Требињу отворена изложба “Паралелни свјетови” студената ликовних академија из Требиња, Широког Бријега и Сарајева

У галерији Академије ликовних умјетности у Требињу 12. децембра отворена је изложба фотографија „Паралелни свјетови“, гдје је 12 студената ликовних академија из Требиња, Широког Бријега и Сарајева кроз више фотографија, рађених у различитим техникама, показало своје виђење те теме.

Студенти су кроз своје радове, заправо, приказали како доживљавају БиХ и њено друштвo у односу на развијеније европске земље у које млади најчешће одлазе или их узимају као репер демократских вриједности.

Младе умјетнице и умјетници настојали су да покажу личне доживљаје своје земље и кроз умјетност испоље оно што им смета, али и оно што их очарава у њиховом окружењу.

Аутори су имали потпуно другачије приступе теми „Паралелни свјетови“, од критике немара према очувању животне средине, инспирације трудом и напорима које људи улажу да зараде новац, опчињености природним љепотама напуштених сеоских имања у различитим крајевима БиХ, и то су, свако на себи својствен начин, преточили у различите колаже фотографија.

Студентским радовима задовољан је и виши асистент на Академији ликовних умјетности Требиње Универзитета у Источном Сарајеву Игор Дутина.

“Свако је показао потпуно другачији приступ и нису сви били баш потпуно критични или самокритични према друштву у коме живимо, што је јако добро”, навео је Дутина и нагласио да су у овом пројекту са требињске Академије учествовале искључиво студенткиње.

Декан Академије ликовних умјетности из Широког Бријега Светислав Цветковић рекао је да је позитивно изненађен начином на који су студенти, који нису имали много времена да се припреме, одговорили на задатке.

“Култура је та која нас спаја, знате какве су прилике у БиХ, култура је та која гради мостове, поготово кад су у питању млади људи, као у оваквим пројектима. Мислим да би се овим пројектима требало давати мало више пажње“, закључио је Цветковић.

Фуад Авдагић из Иницијативе младих за људска права, која је и организатор изложбе, рекао је да је главни циљ пројекта био да окупе младе умјетнике, те да се сви заједно запитају гдје се БиХ налази данас у односу на неке западноевропске земље, као и да се младим људима пружи платформа на којој би могли у потпуности да се изразе.

Пројекат у оквиру кога је настала ова изложба реализован је уз помоћ Гете института.

Изложбена поставка ће у Требињу бити до 14. децембра, а након тога сели се у Широки Бријег, док је сарајевска публика већ имала прилику да је види.