Sastanak u okviru projekta „Trans2Work“ sa partnerima iz Crne Gore

U Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održan diseminacioni sastanak u okviru projekta „Trans2Work“ (School-to-Work Transition for Higher education students with disabilities in Serbia, Bosnia & Herzegovina and Montenegro).

UIS su posjetili koordinatori projekta „Trans2Work“ sa univerziteta iz Crne Gore koji su prethodno obišli svoje studente koji se, u okviru ovog projekta, nalaze na razmjeni i obavlјaju studentsku praksu za osobe sa invaliditetom, u nekom od preduzeća u Sarajevu.

Koordinatori projekta sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu prenijeli su pozitivna iskustva studenta Saobraćajnog fakulteta u Doboju Gorana Ristića koji studentsku praksu obavlјa u periodu od 17. aprila do 17. juna u preduzeću u Novom Sadu. Goranovo isustvo je izuzetno pozitivno, u skladu je sa zanimanjem za koje se obrazuje i, prema njegoj procjeni, studenti imaju izuzetvo dobar tretman i rade na pobolјšanju svojih kompetencija.

Na sastanku u Rektoratu je bilo riječi i o finansijskom upravlјanju projektom, te su razmijenjene informacije o rezultatima SVOT analize.

Razgovarano je o dosad urađenim projektnim aktivnostima s posebnim osvrtom na mobilnosti studenata sa invaliditetom u okviru ovog projekta. Na sastanku je razgovarano i o preostalim aktivnostima, koje je potrebno uraditi do oktobra 2018. godine kada se završava implementacija projekta  „Trans2Work“.

Osim što studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u okviru ovog projekta, idu na razmjenu u Srbiju i Crnu Goru, Univerzitet je i koordinator za dolazeće studente sa drugih univerziteta koje povezuje sa adekvatnim poslodavcima.

Cilјevi međunarodnog  projekta „Trans2Work“ su:

  1. a) da pripremi i unaprijedi visokoobrazovne institucije u pogledu pružanja podrške studentima sa invaliditetom u njihovoj  tranziciji  od  fakulteta do  radnog mjesta korišćenjem i praćenjem standarda i politika Evropske unije;
  2. b) da poveže visoko obrazovanje sa radnim okruženjem koje je primjereno osobama sa invaliditetom;
  3. v) da asimilira tranzicione mogućnosti i vještine sa praksama i politikama Evropske unije;
  4. g) da pripremi poslodavce da bolјe razumiju potrebe zaposlenih lica sa invaliditetom u cilјu kreiranja i ponude novih radnih mjesta za ove osobe.

Osnovna cilјna  grupa kojima je ovaj projekat namijenjen jeste široka grupa postojećih i budućih diplomaca sa  invaliditetom  i poslodavaci iz privatnog i iz javnog sektora.

S obzirom da  postoji potreba da se ojača  akademska zajednica u cilјu prihvatanja koncepta  tranzicije osoba sa invaliditetom od  fakulteta do  radnog mjesta, ostale cilјne grupe i potencijalni partneri univerziteta su: studenti sa invaliditetom,  univerzitetski nastavnici i osoblјe, postojeći univerzitetski servisi, karijerni centri i potencijalne mreže.

Cilјevi mogu biti postignuti samo uz podršku visokoobrazovnih institucija  koje će omogućiti studentima sa invaliditetom da učestvuju u programima prakse u okviru posebnog programa mobilnosti koji je uklјučen u  Erazmus+ program kreditne mobilnosti studenata sa visokoobrazovnih institucija.