Научни скуп поводом Дана Правног факултета – међународни научни скуп од посебног значаја прве категорије

Десети Научни скуп поводом Дана Правног факултета на општу тему „Противрјечја савременог права“, надлежна Комисија Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске је класификовала и категорисала као међународни научни скуп од посебног значаја прве категорије.

У 2021. години, када је овај научни скуп одржан, то је званично је био најбољи научни скуп у свим научним областима у држави и са 20 бодова дијелио прво мјесто са само још једним скупом и то из области пољопривредних наука (AGROSYM).

Зборник радова са 10. Научног скупа објављен је у октобру 2022. године у три тома на око 1600 страна. По објављивању, Зборник је послат на класификацију и категоризацију која је  обављена, те тако и озваничена потврда квалитета одржаног скупа.

Зборник радова прихваћен је за индексирање у сљедећим базама часописа, зборника и електронских књига: HeinOnline, EBSCO OPEN ACCESS и Central and Eastern European Online Library (CEEOL), што је још један доказ квалитета објављених радова.

Суорганизатори 10. Научног скупа поводом Дана Правног факултета били су Међународни савез правника, Европска организација за јавно право, Институт за упоредно право, Српско удружење за кривичноправу теорију и праксу, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Српско фискално друштво (Огранак за Србију Међународне фискалне асоцијације).

У раду овог скупа учествовало је 137 учесника, аутора и коаутора из 15 држава (Русија, Италија, Њемачка, Румунија, Мађарска, Бугарска, Грчка, Аустрија, Индија, Перу, Србија, Северна Македонија, Хрватска, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су усмено саопштили 118 реферата, на енглеском, руском, италијанском, српском и осталим матерњим језицима. У години када је одржан, овај скуп осим што је био најбољи у држави у свим научним областима, био је и највећи научни скуп у области права одржан те године на простору бивше Југославије.

Будући да је 11. Научни скуп поводом Дана Правног факултета на општу тему „Право између стварања и тумачења“, који је одржан почетком новембра 2022. године, био још већи и значајнији, представници Правног факултета очекују исту категорију и класификацију Комисији на вредновање.

На 11. Научном скупу учествовало је 179 аутора и коаутора, са четири континента, из 20 држава (Русија, Грчка, Италија, Мађарска, Шпанија, Француска, Уједињено Краљевство, Бугарска, Румунија, Белгија, Финска, Мексико, Колумбија, Перу, Србија, Сјеверна Македонија, Хрватска, Словенија, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су саопштили 151 реферат на српском, руском, енглеском, италијанском, односно матерњим језицима учесника. И овај скуп, у години када је одржан био је највећи научни скуп у области права на простору бивше Југославије.

Научни скуп поводом Дана Правног факултета доказ је регионалног, европског али и свјетског угледа који има Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву. Повјерење које су Правном факултету указале међународне научноистраживачке организације и удружења својим суорганизаторством, као и истакнути правници свјетског угледа својим учешћем на скупу, показали су да је Правни факултет стасао у једну од најозбиљнијих и најугледнијих установа у области правне науке на цијелом простору југоисточне Европе, али и шире.