Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta – međunarodni naučni skup od posebnog značaja prve kategorije

Deseti Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta na opštu temu „Protivrječja savremenog prava“, nadležna Komisija Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske je klasifikovala i kategorisala kao međunarodni naučni skup od posebnog značaja prve kategorije.

U 2021. godini, kada je ovaj naučni skup održan, to je zvanično je bio najbolji naučni skup u svim naučnim oblastima u državi i sa 20 bodova dijelio prvo mjesto sa samo još jednim skupom i to iz oblasti poljoprivrednih nauka (AGROSYM).

Zbornik radova sa 10. Naučnog skupa objavljen je u oktobru 2022. godine u tri toma na oko 1600 strana. Po objavljivanju, Zbornik je poslat na klasifikaciju i kategorizaciju koja je  obavljena, te tako i ozvaničena potvrda kvaliteta održanog skupa.

Zbornik radova prihvaćen je za indeksiranje u sljedećim bazama časopisa, zbornika i elektronskih knjiga: HeinOnlineEBSCO OPEN ACCESS i Central and Eastern European Online Library (CEEOL), što je još jedan dokaz kvaliteta objavljenih radova.

Suorganizatori 10. Naučnog skupa povodom Dana Pravnog fakulteta bili su Međunarodni savez pravnika, Evropska organizacija za javno pravo, Institut za uporedno pravo, Srpsko udruženje za krivičnopravu teoriju i praksu, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Srpsko fiskalno društvo (Ogranak za Srbiju Međunarodne fiskalne asocijacije).

U radu ovog skupa učestvovalo je 137 učesnika, autora i koautora iz 15 država (Rusija, Italija, Njemačka, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Grčka, Austrija, Indija, Peru, Srbija, Severna Makedonija, Hrvatska, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su usmeno saopštili 118 referata, na engleskom, ruskom, italijanskom, srpskom i ostalim maternjim jezicima. U godini kada je održan, ovaj skup osim što je bio najbolji u državi u svim naučnim oblastima, bio je i najveći naučni skup u oblasti prava održan te godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Budući da je 11. Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta na opštu temu „Pravo između stvaranja i tumačenja“, koji je održan početkom novembra 2022. godine, bio još veći i značajniji, predstavnici Pravnog fakulteta očekuju istu kategoriju i klasifikaciju Komisiji na vrednovanje.

Na 11. Naučnom skupu učestvovalo je 179 autora i koautora, sa četiri kontinenta, iz 20 država (Rusija, Grčka, Italija, Mađarska, Španija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Rumunija, Belgija, Finska, Meksiko, Kolumbija, Peru, Srbija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su saopštili 151 referat na srpskom, ruskom, engleskom, italijanskom, odnosno maternjim jezicima učesnika. I ovaj skup, u godini kada je održan bio je najveći naučni skup u oblasti prava na prostoru bivše Jugoslavije.

Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta dokaz je regionalnog, evropskog ali i svjetskog ugleda koji ima Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Povjerenje koje su Pravnom fakultetu ukazale međunarodne naučnoistraživačke organizacije i udruženja svojim suorganizatorstvom, kao i istaknuti pravnici svjetskog ugleda svojim učešćem na skupu, pokazali su da je Pravni fakultet stasao u jednu od najozbiljnijih i najuglednijih ustanova u oblasti pravne nauke na cijelom prostoru jugoistočne Evrope, ali i šire.