Обиљежен Дан Пољопривредног факултета

Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежио 83 године постојања и 29 година рада у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву.

У оквиру обиљежавања Дана Пољопривредног факултета у амфитеатру Музичке академије одржала се свечана академија и промоција четири мастера пољопривреде, четири мастера шумарства, 23 дипломираних инжењера пољопривреде и 14 дипломираних инжењера шумарства.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да је Пољопривредни факултет постигао значајне резултате и да је јако важан члан Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Кулић је нагласио да су пољопривредни факултети јако важни у свим земљама, јер су они ти који воде рачуна о развоју пољопривреде и исхрани становништва.

“Они као факултет, прије свега, треба да воде рачуна о образовању квалитетних кадрова који ће се бавити пољопривредом на овим просторима”, рекао је рецтор Кулић и подсјетио да Пољопривредни факултет сваке године организује најбољи научни скуп из области пољопривреде “Агро-сим”.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Весна Милић истакла је да је упис у овој школској години остао на истом нивоу као претходне академске године, чиме су задовољни јер није дошло до смањења броја студената као на осталим пољопривредним факултетима у окружењу.

Нагласила је да су одлучили да прате трендове због чега су кренули са акредитацијом једног новог студијског програма, који је у много чему другачији, како би привукли младе.

“У оквиру новог студијског програма, који ће бити реализован од сљедеће школске године, имаћемо три излазна модула. Остаје и даље, уз неке измјене, модул општи смјер да имамо дипломираног инжењера пољопривреде, који ће моћи да се бави уопштено пољопривредном производњом”, рекла је професорица Милић.

Пошто је тренд да млади одлазе у градове, јер се у развијеним земљама пољопривредна производња организује и у градским зонама, професорица Милић је рекла да ће  имати излазни профил урбане пољопривреде.

Према њеним ријечима, трећи модул је дигитална пољопривреда, пошто се све више у пољопривреду уводи ИТ сектор да би олакшао пољопривредним произвођачима да се баве пољопривредном производњом.

За најбољег свршеног студента проглашен је Никола Демоњић из Модриче, који је рекао да је успјешно завршио факултет и да је велика лична сатисфакција примити овакво признање, а то је и вјетар у леђа за даљи професионални пут.

“Драго ми је што су препознати мој труд и залагање. Већ сам пронашао посао у Модричи”, истакао је Демоњић.

Награђени студент треће године Пољопривредног факултета Ивана Ковачевић истакла је да је захвална професорима за пренесено знање.

“За мој успјех заслужни су мој велики рад и труд”, истакла је Ковачевићева.