Obilјežen Dan Polјoprivrednog fakulteta

Polјoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilјežio 83 godine postojanja i 29 godina rada u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U okviru obilјežavanja Dana Polјoprivrednog fakulteta u amfiteatru Muzičke akademije održala se svečana akademija i promocija četiri mastera polјoprivrede, četiri mastera šumarstva, 23 diplomiranih inženjera polјoprivrede i 14 diplomiranih inženjera šumarstva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da je Polјoprivredni fakultet postigao značajne rezultate i da je jako važan član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rektor Kulić je naglasio da su polјoprivredni fakulteti jako važni u svim zemlјama, jer su oni ti koji vode računa o razvoju polјoprivrede i ishrani stanovništva.

“Oni kao fakultet, prije svega, treba da vode računa o obrazovanju kvalitetnih kadrova koji će se baviti polјoprivredom na ovim prostorima”, rekao je rector Kulić i podsjetio da Polјoprivredni fakultet svake godine organizuje najbolјi naučni skup iz oblasti polјoprivrede “Agro-sim”.

Dekan Polјoprivrednog fakulteta prof. dr Vesna Milić istakla je da je upis u ovoj školskoj godini ostao na istom nivou kao prethodne akademske godine, čime su zadovolјni jer nije došlo do smanjenja broja studenata kao na ostalim polјoprivrednim fakultetima u okruženju.

Naglasila je da su odlučili da prate trendove zbog čega su krenuli sa akreditacijom jednog novog studijskog programa, koji je u mnogo čemu drugačiji, kako bi privukli mlade.

“U okviru novog studijskog programa, koji će biti realizovan od slјedeće školske godine, imaćemo tri izlazna modula. Ostaje i dalјe, uz neke izmjene, modul opšti smjer da imamo diplomiranog inženjera polјoprivrede, koji će moći da se bavi uopšteno polјoprivrednom proizvodnjom”, rekla je profesorica Milić.

Pošto je trend da mladi odlaze u gradove, jer se u razvijenim zemlјama polјoprivredna proizvodnja organizuje i u gradskim zonama, profesorica Milić je rekla da će  imati izlazni profil urbane polјoprivrede.

Prema njenim riječima, treći modul je digitalna polјoprivreda, pošto se sve više u polјoprivredu uvodi IT sektor da bi olakšao polјoprivrednim proizvođačima da se bave polјoprivrednom proizvodnjom.

Za najbolјeg svršenog studenta proglašen je Nikola Demonjić iz Modriče, koji je rekao da je uspješno završio fakultet i da je velika lična satisfakcija primiti ovakvo priznanje, a to je i vjetar u leđa za dalјi profesionalni put.

“Drago mi je što su prepoznati moj trud i zalaganje. Već sam pronašao posao u Modriči”, istakao je Demonjić.

Nagrađeni student treće godine Polјoprivrednog fakulteta Ivana Kovačević istakla je da je zahvalna profesorima za preneseno znanje.

“Za moj uspjeh zaslužni su moj veliki rad i trud”, istakla je Kovačevićeva.