Професори Универзитета у Поатјеу у посјети Филозофском факултету

У званичној посјети Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву 26. октобра боравили су професори Универзитета у Поатјеу (https://www.univ-poitiers.fr/en/). У оквиру посјете, одржан је састанак професора Универзитета у Поатјеу са деканом и продеканима Филозофског факултета. На састанку су сумирани резултати досадашње сарадње и представљени планови који се односе на наставак и интензивирање сарадње, иновацију наставе и реализацију научних пројеката.

Такође, организован је састанак професора из Поатјеа са представницима Универзитета у Источном Сарајеву, руководиоцима катедри Филозофског факултета и представницима Економског факултета Пале. На састанку су представљени програми и могућности сарадње, са посебним нагласком на узајамној размјени студената и наставника и сарадњи у области истраживања. Након тога, услиједили су директни преговори представника ужих области професора Универзитета у Поатјеу и професора Филозофског факултета.

Посљедњи у низу састанака био је посвећен представљању Центра за француске и франкофоне студије, који је на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву отворен у мају 2023. године. Руководилац Центра, проф. др Фредерикос Велетопулос, представио је Центар и актуелене пројекте који се реализују. Један од актуелних пројеката је и интензивни курс француског језика, који похађа велики број студената и наставника Универзитета у Источном Сарајеву и других универзитета из Босне и Херцеговине. Проф. др Сања Бошковић Данојлић студентима и наставницима Филозофског факултета представила је Универзитет у Поатјеу, као и програме размјене наставника и сарадника.

У изјави за медије, декан Филозофског факултета проф. др Владан Бартула рекао је да ће сарадња ове двије високошколске установе у наредном периоду бити проширена реализацијом заједничких научно-истраживачких пројеката и изразио задовољство досадашњом вишегодишњом сарадњом. Осим могућности размјене студената и наставника, декан Бартула је посебно истакао важност данашњих разговора о новим студијским програмима и двојним дипломама.

Проф. др Сања Бошковић Данојлић, уз исказано задовољство досадашњом сарадњом, рекла је ће у наредном периоду фокус сарадње бити на истарживачким пројектима, уз размјену студената и наставника, као и увођење двојних диплома.

Проф. др Фредерикос Валетопулос рекао је да резултат вишегодишње сарадње Филозофског факултета Пале и Универзитета у Поатјеу представља и Центар за француске и франкофоне студије, који пружа прилику студентима и наставницима да изучавају француски језик, културу и традицију.