Profesori Univerziteta u Poatjeu u posjeti Filozofskom fakultetu

U zvaničnoj posjeti Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu 26. oktobra boravili su profesori Univerziteta u Poatjeu (https://www.univ-poitiers.fr/en/). U okviru posjete, održan je sastanak profesora Univerziteta u Poatjeu sa dekanom i prodekanima Filozofskog fakulteta. Na sastanku su sumirani rezultati dosadašnje saradnje i predstavljeni planovi koji se odnose na nastavak i intenziviranje saradnje, inovaciju nastave i realizaciju naučnih projekata.

Takođe, organizovan je sastanak profesora iz Poatjea sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rukovodiocima katedri Filozofskog fakulteta i predstavnicima Ekonomskog fakulteta Pale. Na sastanku su predstavljeni programi i mogućnosti saradnje, sa posebnim naglaskom na uzajamnoj razmjeni studenata i nastavnika i saradnji u oblasti istraživanja. Nakon toga, uslijedili su direktni pregovori predstavnika užih oblasti profesora Univerziteta u Poatjeu i profesora Filozofskog fakulteta.

Posljednji u nizu sastanaka bio je posvećen predstavljanju Centra za francuske i frankofone studije, koji je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu otvoren u maju 2023. godine. Rukovodilac Centra, prof. dr Frederikos Veletopulos, predstavio je Centar i aktuelene projekte koji se realizuju. Jedan od aktuelnih projekata je i intenzivni kurs francuskog jezika, koji pohađa veliki broj studenata i nastavnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu i drugih univerziteta iz Bosne i Hercegovine. Prof. dr Sanja Bošković Danojlić studentima i nastavnicima Filozofskog fakulteta predstavila je Univerzitet u Poatjeu, kao i programe razmjene nastavnika i saradnika.

U izjavi za medije, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Vladan Bartula rekao je da će saradnja ove dvije visokoškolske ustanove u narednom periodu biti proširena realizacijom zajedničkih naučno-istraživačkih projekata i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom višegodišnjom saradnjom. Osim mogućnosti razmjene studenata i nastavnika, dekan Bartula je posebno istakao važnost današnjih razgovora o novim studijskim programima i dvojnim diplomama.

Prof. dr Sanja Bošković Danojlić, uz iskazano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, rekla je će u narednom periodu fokus saradnje biti na istarživačkim projektima, uz razmjenu studenata i nastavnika, kao i uvođenje dvojnih diploma.

Prof. dr Frederikos Valetopulos rekao je da rezultat višegodišnje saradnje Filozofskog fakulteta Pale i Univerziteta u Poatjeu predstavlja i Centar za francuske i frankofone studije, koji pruža priliku studentima i nastavnicima da izučavaju francuski jezik, kulturu i tradiciju.